Pokušaj sprečavanja naglih skokova nivoa šećera u krvi jedan je od najnovijih trendova u oblasti zdravlja, delom zahvaljujući Glucose Goddess. Evo šta treba da znate pre nego što ga isprobate
Prema Jessie Inchauspé, poznatoj i kao Glucose Goddess, nije važno šta jedete, već kako jedete.
Jessie tvrdi da osećaj umora, pospanost u 11 ujutro ili žudnja za keksom u 3 popodne mogu biti povezani sa nivoom šećera u krvi. Ona ima misiju da nas nauči kako pravilna ishrana može održavati stabilan nivo glukoze u krvi, što može transformisati naše zdravlje, energiju i raspoloženje.
Glucose Goddess objašnjava da ako imate neko od prethodno pomenutih stanja povezanih sa glukozom, već možda znate da vam je nivo šećera u krvi nije u balansu. Ona ističe da postoje i mnogo manje očigledni simptomi. To uključuje probleme sa spavanjem, stalne želje za hranom, teškoće sa gubitkom težine i znakove upale poput akni ili crvenila. Ovi simptomi takođe mogu ukazivati na probleme sa regulacijom nivoa šećera u krvi koji nisu povezani sa dijabetesom.
Biti gojazan takođe je znak. Veliko oslobađanje insulina podstiče skladištenje viška glukoze, često u obliku masti. Pored toga, nagli skokovi glukoze prave haos sa našim hormonima gladi, pa brzo prelazimo iz osećaja sitosti u ponovnu glad.
Kako je sve počelo?
Nakon što je stekla diplomu iz matematike, a zatim iz biohemije, Jessie se preselila u Kaliforniju kako bi radila u oblasti zdravstvene tehnologije. Tamo je doživela svoj “aha” trenutak dok je učestvovala u ispitivanju novog monitora za merenje glukoze. Njegova genijalnost je u tome što u realnom vremenu otkriva tačno kako vaša hrana i piće utiču na nivo šećera u krvi. Inchauspé je počela da primećuje da njeno mentalno zdravlje postaje manje stabilno kada joj nivo glukoze u krvi oscilira.
Kada je održavala nivo glukoze u krvi stabilnim, primetila je da je imala više energije i osećala se pozitivnije i da joj se koža pročistila.
Želeći da podeli ono što je njoj pomagalo, kreirala je Instagram nalog @GlucoseGoddess. Njen nalog je postao popularan kada je počela da objavljuje jednostavne i svima razumljive grafikone – ubedljiv vizuelni dokaz kako telo reaguje na promene u ishrani. Počela je da pretvara rezultate studija u savete za ishranu.
Koji su to trikovi?
Putem svojih grafikona, Jessie nam na vrlo jasan i jednostavan način objašnjava najbolji redosled po kome treba da se unosi hrana. Ukoliko pratimo taj redosled, skokovi glukoze u krvi biće dosta niži. Ukoliko ga ne pratimo, tu je njen glavni trik: konzumiranje jabukovog sirćeta ili fizička aktivnost nakon “varanja”.
Neki od njenih saveta su iznenađujući: na primer, konzumiranje sirćeta pre jela može smanjiti skok glukoze za 45%.
Ako ste pretpostavljali da će njen savet biti da izbacite šećer i skrob, to nije slučaj. Zapravo ne morate da se odreknete hrane poput hleba, paste ili kolača. “Nijedna hrana nije dobra ili loša”, kaže Jessie. Najbolja promena koju možete napraviti je da jedete svaki obrok po ovom redosledu: prvo povrće, zatim proteine i masti, i na kraju skrob i šećere, uključujući voće. Na primer, najpre jedete salatu, zatim meso, i na kraju krompir. Ovaj način ishrane zapravo produžava sate sitosti a vaše telo iznutra ostaje duže mlađe.