Sada čitate
Da li biste večerali u vazduhu ili pod vodom? Ovo su najsmeliji dizajni restorana na svetu

Da li biste večerali u vazduhu ili pod vodom? Ovo su najsmeliji dizajni restorana na svetu

Od podvodnog restorana na Maldivima do stola na visini od 45 metara iznad zemlje, rezervacije u ovim restoranima nisu za one slabog srca.

Šta čini dizajn restorana smelim i odvažnim? Za one koji vole da žive i jedu na ivici, ni najpopularnija rezervacija u gradu nije dovoljno uzbuđenje. Tu dolaze na scenu neki od najinventivnijih restoranskih dizajna u svetu, stvarajući nesvakidašnje koncepte koji čine obedovanje pravom avanturom. Od restorana na 45 metara visine, do obedovanja sa ajkulama, ovi najsmeliji dizajni restorana predstavljaju kreativnost ne samo na tanjiru već i kroz svoj dizajn. Bilo da tražite malo spektakla sa Mišlenovom zvezdicom ili obrok koji vas približava prirodi, ovi restorani zaista predstavljaju beg od svakodnevice. Ovi najsmeliji dizajni restorana na svetu zaista oduzimaju dah. Sve što vam je potrebno jeste avanturistički duh – i rezervacija.

Dinner in the Sky

Dinner in the Sky podiže obedovanje na nove visine. Koncept, koji je počeo 2006. godine, sadrži platformu za obedovanje sa centralnim servisom i kuhinjskim prostorom koji se podiže više od 45 metara iznad zemlje pomoću krana. Iako je koncept nastao u Belgiji, događaji se sada održavaju širom sveta i uključuju kulinarske veštine kuvara poput Žoela Robišona, Hestona Blumentala i Alena Pasara.

najsmeliji dizajni restorana: večera na nebu

Under, Norveška

Monolitna betonska struktura koja izlazi iz severnog Atlantika predstavlja upečatljivo mesto za restoran Under u Lindesnesu, Norveška. Restoran je potopljen u vodu, pružajući pogled na morsko dno i morske životinje u daljini. Enterijer je obložen hrastom i tekstilnim panelima, što daje topao i prijatan kontrast kamenitoj obali.

najsmeliji dizajni restorana: Norveška

Treepod Dining, Tajland

Gosti u Soneva Kiri rizortu na tajlandskom ostrvu Koh Kood mogu uživati u obroku među tropskim zelenilom uz Treepod Dining iskustvo. Bambusove kapsule su visoko iznad tla džungle, nudeći pogled na okean i bujno okruženje. Hranu i piće potpuno impresivno dostavlja konobar koji dolazi zip-lajnom tokom obroka koji traje od jednog do dva sata.

najsmeliji dizajni restorana: Tajland

Ithaa podvodni restoran, Maldivi

Smešten pet metara ispod površine kristalno čistih voda Maldiva, Ithaa podvodni restoran u Conrad Maldives Rangali Island hotelu otvoren je 2005. godine kao prvi podvodni restoran na svetu. Trpezarijski prostor je postavljen u zaobljenom, staklenom prostoru sa pogledom na koralni vrt, tropske ribe, ajkule i raže. Gosti mogu uživati u ručku od četiri sleda ili večeri od šest sledova jela sa lokalnim sastojcima.

najsmeliji dizajni restorana: Maldivi

360° – restoran Piz Gloria, Švajcarska

Možete li da verujete da ljudi idu na 2970 metara nadmorske visine žičarom Šilthorn da bi stigli do vrha planine i 360° – restorana Piz Gloria. Ovaj restoran, koji se pojavio u Džems Bond filmu „U službi Njenog veličanstva”, bio je prvi rotirajući restoran u Švajcarskoj. Piz Gloria rotira se 360 stepeni svakih 45 minuta, omogućavajući gostima da uživaju u kompletnom alpskom pogledu dok jedu regionalna jela.

najsmeliji dizajni restorana: Švajcarska

Ice Restaurant, Finska

Svake godine, Lapland Hotels SnowVillage u Lainiu, Finska, iznova se gradi s novom temom i dizajnom koristeći 20.000 tona snega i više od 350.000 kilograma leda. Ledeni restoran u hotelu prima 100 gostiju u svojoj hladnoj trpezariji, gde se služi meni od tri sleda s jelima koja uključuju lokalne sastojke, kao što su meso irvasa i pupoljci smreke.

najsmeliji dizajni restorana: Finska

Iris, Norveška

Smešten blizu Rozendala u Norveškoj, Iris nudi gostima „ekspedicijsko obedovanje”, prevozeći ih brodom do ostrva Snilstvejtoj, gde prvo uživaju u užini kod šefice kuhinje Anike Madsen, pre nego što se presele u restoran unutar plutajuće umetničke instalacije Salmon Eye. Struktura sa dvostruko zakrivljenim elipsoidnim oblikom prekrivena je sa 9.250 čeličnih ljuski i izgrađena je kako bi informisala posetioce o prednostima i budućnosti održivih morskih plodova. Meni restorana čine sastojci iz okeana.

najsmeliji dizajni restorana: Norveška

Početak