U svetu luksuzne kuhinje, neki restorani su toliko ekskluzivni da je rezervisati sto gotovo nemoguće, sa listama čekanja koje traju mesecima, pa čak i godinama! Od Njujorka do Londona, ovo su restorani u koje je skoro pa nemoguće ući.
The Cove Club
„The Cove Club“ je restoran s dve Michelinove zvezdice, smešten u Shoreditch Town Hallu u istočnom Londonu. Ova zgrada ima klasičnu arhitekturu i predstavlja omiljeno okupljalište ljubitelja umetnosti. Prostor restorana podeljen je na bar i trpezariju, sa belim zidovima, drvenim stolovima, stolicama i podovima. Pod vođstvom šefa kuhinje Isaaca Michalea, „The Cove Club“ se fokusira na sezonske menije i jela koja se svakodnevno menjaju, istražujući i razvijajući nova kreativna jela s morskim plodovima i mesom, kao i najboljim organskim povrćem iz Britanije. Meni je podeljen na „Tasting Menu“ po ceni od 195 funti i „Short Tasting Menu“ po ceni od 155 funti, uključujući popularna jela poput „Wiltshire Trout“ napravljenog od bademovog mleka, pečenih badema i sosom od ikre lososa iz Piterboroua; ili „Aynhoe Park Venison“ zalogaje koji uključuju jelene uzgajane na imanju Aynhoe Park, poslužene sa tost sosom, karamelizovanom limunovom korom, đumbirom, šargarepom i divljim pečurkama. Kvalitet i odličan ukus sastojaka dobili su neverovatne pohvale od najzahtevnijih gurmana. Pored toga, restoran nudi raznovrsnu vinsku listu i možete dobiti preporuku za najprikladnije vino koje će se slagati s vašim jelom.
Procenjeno vreme čekanja: oko 3 meseca.
Noma
„Noma” se nalazi na periferiji Kopenhagena. Svaki detalj, od rasporeda prostora, izbora materijala, dekoracije do tkanina, pažljivo je usklađen s lokalnim pejzažom i klimom. Ovo je bila ideja šefa kuhinje Renea Redžepija, koji je želeo ne samo da stvori prostor za obedovanje već i iskustvo povezano s prirodom i nordijskim kulinarskim tradicijama. U kuhinji restorana „Noma”, više od 90 posto sastojaka dolazi iz kruga od 100 kilometara od restorana. To znači da nema specijalnih jela poput foie gras ili ikre lososa; umesto toga, gosti će uživati u jedinstvenim sastojcima. Tako „Noma” stvara svoj identitet. Jedno od jedinstvenih jela restorana je jelo sa mravima. Da, dobro ste pročitali, mravima. Naime, kada je 2015. godine „Noma” privremeno zatvorila svoja vrata u Tokiju, jelo od jastoga u kombinaciji s divljim mravima iz prefekture Jamanaši privuklo je pažnju svetskih medija. Još jedna posebnost „Nome” je to da su jela kombinovana s procesom fermentacije. Šef kuhinje Rene Redžepi je rekao da iskustvo mnogih bogatih ukusa u isto vreme drži um i telo budnim, pa je istraživao i primenio metode fermentacije u svojim jelima. Laboratorija za fermentaciju i ukuse smeštena je iza restorana i ima svu potrebnu opremu.
Procenjeno vreme čekanja: oko 3 meseca.
The Fat Duck
Ovo je kulinarski objekat osnovan 1995. godine u Berkširu, u Engleskoj. Svojim jednostavnim izgledom i diskretnim natpisom, teško je zamisliti da je ovo jedan od najboljih restorana u Velikoj Britaniji već godinama. Rezervacija stola u „The Fat Duck” gotovo je nemoguća, a vreme čekanja može biti i do četiri meseca. Glavni kuvar je Heston Blumenthal, poznat po primeni naučnih principa u kuvanju. „The Fat Duck” je dizajnirao meni inspirisan poznatom britanskom bajkom „Alisa u Zemlji čuda”. Ovo je šarena trpezarija, koja pruža iskustvo uzbudljive avanture kroz hranu. Izvanredna jela uključuju francuskog pečenog puža i pažljivo pripremljenu patku koja donosi jedinstvena i neočekivana kulinarska iskustva.
Procenjeno vreme čekanja: oko 4 meseca.
Disfrutar
„Disfrutar” u Barseloni smatra se jednim od najtežih restorana za rezervaciju stola na svetu. U isto vreme, „Disfrutar” je zauzeo drugo mesto na listi najboljih restorana na svetu 2023. godine. Poznat je po svojoj kreativnoj obradi sastojaka, sofisticiranim tehnikama kuvanja i primeni moderne tehnologije. Kulinari ovde obraćaju pažnju na svaki detalj prilikom pripreme jela. Restoran često menja svoj meni kako bi uveo nove i jedinstvene ukuse. Poznato jelo „Disfrutara” je „Panchino punjen kavijarom”, u kojem se losos i pavlaka „oblače” u masni premaz i brzo prže u vrućem ulju, stvarajući hrskavo i ukusno jelo. Tu je i „Disfrutarova Gilda” inspirisana tradicionalnom severnom španskom kuhinjom, sa haringom, zelenim paprikama mariniranim u sirćetu, prekrivenim čokoladom i zrnima kafe, koja donosi izuzetno zadovoljstvo za nepce.
Procenjeno vreme čekanja: oko 5 meseci.
Damon Baehrel
„Damon Baehrel“ je osnovan 1989. godine. Smešten u malom selu severno od Erltona, Njujork, ovaj restoran nosi ime po vlasniku Damonu Baehrelu. Sa prostorom od 12 stolova i 20 mesta, svim aktivnostima, od kuvanja do posluživanja, upravlja sam Damon. On se vodi filozofijom samoodrživog poslovanja. Ovaj restoran ne prihvata rezervacije od 2014. godine, jer je trenutno popunjen do 2025. godine! Meni restorana inspirisan je lokalnim sastojcima i pažljivo je pripremljen. Večera traje do pet sati, omogućavajući gostima da uživaju u svakom jelu u miru. Damon Baehrel se zakleo da svaki kupac za njega predstavlja posebnog i važnog gosta.
Procenjeno vreme čekanja: oko 1 godina.
The Bank Tavern
Ovaj restoran i pab nalazi se u Bristolu. Ono što je posebno jeste da je rezervacija ovde veoma teška, a vreme čekanja može trajati čak do… četiri godine! Restoran ima sedam stolova, smeštenih u zgradi iz 19. veka koja je prošla kroz mnoge istorijske događaje, uključujući dva svetska rata. Poznato jelo ovde je „Sunday roast”, koji je 2019. godine proglašen najboljim britanskim jelom. On uključuju mladu govedinu, sočnu svinjsku plećku i ukusne pileće batake, uz pečeni krompir i jorkširski puding.
Procenjeno vreme čekanja: oko 4 godine.