Cacio e pepe pasta slavi jednostavnost italijanske kuhinje. U pitanju je spoj bogatog Pecorino sira i pikantnog crnog bibera, koji se nežno stapaju u kremasti sos. S dodatkom limuna, ova pasta dobija savršenu ravnotežu i neodoljiv ukus. Priprema Cacio e Pepe nije samo kulinarski poduhvat, to je poziv da se uživa u jednostavnim trenucima. Italijani je obožavaju jer simbolizuje jednostavnost i ističe kvalitet lokalnih sastojaka. U receptu se koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka: špagete, Pecorino Romano, crni biber i, ponekad, limun. Ova jednostavnost omogućava da se ukus svakog sastojka zaista istakne. Drugo, Cacio e Pepe je jelo povezano s tradicijom i istorijom. Smatra se da potiče iz Rima, a njegovi koreni sežu duboko u pastirsku kulturu. Pastiri su pravili ovo jelo od lako dostupnih sastojaka, što ga čini delikatnom vezom između hrane i kulture.
Osim toga, Cacio e Pepe nudi savršenu ravnotežu ukusa.
Slani Pecorino i pikantan crni biber stvaraju bogat i kremast sos koji se savršeno sliva preko al dente špageta. I zato smo mi pronašli savršen recept za pripremu ovog voljenog italijanskog jela. Šef Pietro Volontè, zadužen za kuhinju restorana Cherry – novog kulinarskog dragulja Sen Tropea, podelio je nedavno svoju tajnu kako priprema ovo poznato jelo. Uzmite svoje omiljene tanjire, kreirajte magiju u kuhinji i uživajte u ovom nezaboravnom iskustvu.
Sastojci:
350 g špageta
220 g Pecorino Romano
25 g crnog bibera
1 limun
Priprema:
Za Pecorino: Fino narendajte Pecorino i dodajte biber.
Za špagete: Kuvajte špagete u slanoj vodi do tri četvrtine vremena kuvanja. U isto vreme, zagrejte tiganj sa biberom. Kada špageti dostignu tri četvrtine vremena kuvanja, prebacite ih u tiganj, dodajte malo vode od kuvanja i završite kuvanje špageta „al dente“. Zatim dodajte Pecorino. Raporedite špagete u dubokom tanjiru. Dodajte crni biber i limunovu koru.
Napomena: Glavni trik za uspešnu pripremu ovog jela je pravilna upotreba paste i vode iz njenog kuvanja, kako bi se postigla savršena tekstura sosa. Korišćenje vode od kuvanja paste pomaže da se sastojci vežu, stvarajući bogat, kremast sos… Toplota topi sir, dok skrob u vodi pomaže da se biber i sir sjedine s testeninom. I u tome leži tajna neodoljivog ukusa koji zadovoljava čak i najzahtevnija nepca.