Kremasti rižoto s tartufima i vrganjima pravo je čarobno iskustvo za nepca. Savršeno balansirani ukusi kremaste teksture rižota, bogatog, orašastog ukusa vrganja i aromatičnih tartufa stvaraju nezaboravnu harmoniju. Svaki zalogaj donosi osećaj raskoši, dok parmezan i puter daju dubinu i glatkoću ovom jelu, čineći ga idealnim za posebne trenutke i uživanje u toplini doma. Da biste ga pripremili savršeno, baš onako kako to rade Italijani, imamo provereni recept.
Kako napraviti rižoto s tartufima?
Za 6 do 8 osoba.
Priprema: 20 minuta.
Kuvanje: 40 minuta.
Sastojci:
300 g vrganja
struk mladog luka
čen belog luka
malo maslinovog ulja
čaša belog vina
150 g putera
600 g pirinča za rižoto
2,5 l povrćnog bujona
nekoliko listova peršuna
200 g rendanog parmezana + za serviranje
50 g svežih tartufa
so i biber
Savet: Za dobar rižoto, izaberite karneroli pirinač. Povrćni bujon možete napraviti sami od jedne stabljike celera, jedne šargarepe i glavice luka. Sve ovo skuvajte i bujon je spreman.
Priprema:
Isecite vrganje na male kocke, mladi luk na tanke trake, a beli luk sitno iseckajte. Zagrejte maslinovo ulje na tihoj vatri i propržite vrganje s belim lukom. Deglazirajte sa pola čaše belog vina i kuvajte dok alkohol ne ispari. Ostavite sa strane. U šerpi, na visokoj temperaturi, stavite 75 g putera i dodajte mladi luk. Pustite da se luk proprži, a zatim dodajte pirinač i kuvajte tri minuta, dok ne postane providan. Deglazirajte preostalim belim vinom. Kada alkohol ispari, dodajte povrćni bujon do visine pirinča. Pustite da se pirinač kuva 10 minuta, zatim dodajte vrganje i peršun. Zalivajte pirinač povrćnim bujonom, kutlaču po kutlaču, dok se ne skuva po vašem ukusu (otprilike još 10 minuta). Isključite šporet, zatim dodajte ostatak putera i parmezan u pirinač. Promešajte, tekstura treba da bude kremasta. Servirajte u dubokim tanjirima s tankim kriškama tartufa i rendanim parmezanom. Prijatno!