Kada se brašno, jaja i mleko udruže u savršenoj harmoniji, rađa se čarolija zvana palačinka. Ova jednostavna, a opet tako svestrana poslastica, osvojila je srca ljudi širom sveta. Od debljih, vazdušastih američkih palačinki prelivenih javorovim sirupom, preko delikatnih japanskih sufle palačinki koje se tope u ustima, do tankih i elegantnih francuskih krepa, svaka kultura ima svoju jedinstvenu verziju ovog kulinarskog klasika. Upustite se sa nama u slatko putovanje kroz svet ovog vanvremenskog dezerta i saznajte raznolike načine njegove pripreme, kao i gde možete da ih probate u Beogradu.
Palačinke na američki način
Ako vam se ne stoji za šporetom, uvek možete posetiti Intergalactic Diner i uživati u njihovim neodoljivim palačinkama sa namazima od Nutelle, javorovim sirupom, medom ili džemom, uz dodatak svežih borovnica i supergustog šlaga. A ako, pak, želite da se sami oprobate u pripremi ovih mekanih poslastica, u nastavku vas čeka jednostavan recept za američke palačinke.
Recept:
Jaje – 1 kom.
Šećer – 2 kašike
Mleko – 210 g
Biljno ulje – 25 g
Brašno – 200 g
Prašak za pecivo – 1 kašičica
So – prstohvat
Nutela za filovanje
Priprema:
- Umutiti jaje sa šećerom i solju.
- Dodati mleko i biljno ulje, dobro promešati.
- Dodati brašno i prašak za pecivo, promešati.
- Zagrejati tiganj na srednjoj vatri. Sipati kašiku testa, staviti Nutelu u centar, a zatim prekriti sa malo testa odozgo.
- Poklopiti i peći 2-3 minuta dok ne postane zlatno. Okrenuti i peći još par minuta sa poklopcem.
- Palačinke možete poslužiti sa borovnicama.
Palačinke na japanski način
Nedavno otvoren Wiggle Pancakes je pravo mesto za vas ako želite da probate ovu vazdušastu slasticu. Njihov raznovrstan meni nudi sve — od slatkih do slanih palačinki, poput Kvebek specijaliteta sa javorovim sirupom, pa do Sremskih sa ajvarom i čvarcima, koji će zadovoljiti svačiji ukus. Međutim, ako ste radoznali i želite da postanu deo vašeg kulinarskog asortimana, našli smo savršen recept za vas.
Recept:
Žumanca, 2 kom.
Mleko, 20 ml (2 supene kašike)
Ekstrakt vanile, 1 kašičica
Pšenično brašno, 30 g (1/4 šolje)
Belanca, 2 kom.
Šećer, 25 g (3 supene kašike)
Priprema:
- U posudi pomešajte žumanca sa mlekom, ekstraktom vanile i brašnom (prethodno prosejanim). Mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete homogenu masu.
- U drugoj posudi umutite belanca, dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrst sneg.
- Sjedinite obe smese špatulom, lagano mešajući kako biste zadržali vazduh u belancima.
- Sipajte smesu u poslastičarsku kesu (ili jednostavno koristite kašiku) i pecite palačinke u prethodno zagrejanom tiganju.
- Pecite sa obe strane dok ne porumene.
- Poslužite sa medom i uživajte!
Francuske krepe
Savršen recept za francuske palačinke vas čeka u nastavku teksta. Međutim, znamo gde možete da uživate u ovom specijalitetu. Hari’s Creperie je mesto gde se tradicionalni francuski dezert, krepe, priprema sa ljubavlju i maštom. Njihov meni nudi raznovrsne slatke i slane kombinacije, od klasičnih do inovativnih, zadovoljavajući svačiji ukus.
Recept:
Testo:
1 ¼ šolja heljdinog brašna
1 šolja vode
½ prstohvata soli
Fil:
2 breskve ili drugo voće po želji
2-3 kašike šećera
2-3 štangle čokolade
1 kašičica neutralnog ulja (npr. suncokretovo)
Po želji: šećer u prahu za dekoraciju
Uputstvo:
- Priprema testa: Pomešajte heljdino brašno sa vodom i solju. Snažno umutite. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 12 sati ili do 72 sata u frižideru.
- Pečenje palačinki: Zagrejte tiganj za palačinke. Snažno umutite testo i sipajte deo smese u tiganj. Nagnite tiganj da se smesa ravnomerno rasporedi. Po potrebi, koristite zadnju stranu kašike ili špatulu da biste ravnomerno rasporedili testo.
- Priprema fila: Na pari otopite čokoladu. Kada se otopi, sklonite sa vatre i dodajte ulje. Dobro promešajte. Iseckajte breskve ili drugo voće po želji.
- Filovanje i serviranje: Namažite palačinke sa malo čokolade i dodajte voće. Preklopite palačinke. Pospite šećerom u prahu i prelijte tankim mlazom čokolade.