Sada čitate
Palačinke na tri načina i gde ih možete probati u Beogradu

Palačinke na tri načina i gde ih možete probati u Beogradu

Pinterest

Kada se brašno, jaja i mleko udruže u savršenoj harmoniji, rađa se čarolija zvana palačinka. Ova jednostavna, a opet tako svestrana poslastica, osvojila je srca ljudi širom sveta. Od debljih, vazdušastih američkih palačinki prelivenih javorovim sirupom, preko delikatnih japanskih sufle palačinki koje se tope u ustima, do tankih i elegantnih francuskih krepa, svaka kultura ima svoju jedinstvenu verziju ovog kulinarskog klasika. Upustite se sa nama u slatko putovanje kroz svet ovog vanvremenskog dezerta i saznajte raznolike načine njegove pripreme, kao i gde možete da ih probate u Beogradu.

Palačinke na američki način

Ako vam se ne stoji za šporetom, uvek možete posetiti Intergalactic Diner i uživati u njihovim neodoljivim palačinkama sa namazima od Nutelle, javorovim sirupom, medom ili džemom, uz dodatak svežih borovnica i supergustog šlaga. A ako, pak, želite da se sami oprobate u pripremi ovih mekanih poslastica, u nastavku vas čeka jednostavan recept za američke palačinke.

Recept:

Jaje – 1 kom.
Šećer – 2 kašike
Mleko – 210 g
Biljno ulje – 25 g
Brašno – 200 g
Prašak za pecivo – 1 kašičica
So – prstohvat
Nutela za filovanje

Priprema:

  1. Umutiti jaje sa šećerom i solju.
  2. Dodati mleko i biljno ulje, dobro promešati.
  3. Dodati brašno i prašak za pecivo, promešati.
  4. Zagrejati tiganj na srednjoj vatri. Sipati kašiku testa, staviti Nutelu u centar, a zatim prekriti sa malo testa odozgo.
  5. Poklopiti i peći 2-3 minuta dok ne postane zlatno. Okrenuti i peći još par minuta sa poklopcem.
  6. Palačinke možete poslužiti sa borovnicama.

Palačinke na japanski način

Nedavno otvoren Wiggle Pancakes je pravo mesto za vas ako želite da probate ovu vazdušastu slasticu. Njihov raznovrstan meni nudi sve — od slatkih do slanih palačinki, poput Kvebek specijaliteta sa javorovim sirupom, pa do Sremskih sa ajvarom i čvarcima, koji će zadovoljiti svačiji ukus. Međutim, ako ste radoznali i želite da postanu deo vašeg kulinarskog asortimana, našli smo savršen recept za vas.

Recept:

Žumanca, 2 kom.
Mleko, 20 ml (2 supene kašike)
Ekstrakt vanile, 1 kašičica
Pšenično brašno, 30 g (1/4 šolje)
Belanca, 2 kom.
Šećer, 25 g (3 supene kašike)

Priprema:

  1. U posudi pomešajte žumanca sa mlekom, ekstraktom vanile i brašnom (prethodno prosejanim). Mutite ručnom mutilicom dok ne dobijete homogenu masu.
  2. U drugoj posudi umutite belanca, dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrst sneg.
  3. Sjedinite obe smese špatulom, lagano mešajući kako biste zadržali vazduh u belancima.
  4. Sipajte smesu u poslastičarsku kesu (ili jednostavno koristite kašiku) i pecite palačinke u prethodno zagrejanom tiganju.
  5. Pecite sa obe strane dok ne porumene.
  6. Poslužite sa medom i uživajte!

Francuske krepe

Savršen recept za francuske palačinke vas čeka u nastavku teksta. Međutim, znamo gde možete da uživate u ovom specijalitetu. Hari’s Creperie je mesto gde se tradicionalni francuski dezert, krepe, priprema sa ljubavlju i maštom. Njihov meni nudi raznovrsne slatke i slane kombinacije, od klasičnih do inovativnih, zadovoljavajući svačiji ukus.

Recept:

Testo:
1 ¼ šolja heljdinog brašna
1 šolja vode
½ prstohvata soli
Fil:
2 breskve ili drugo voće po želji
2-3 kašike šećera
2-3 štangle čokolade
1 kašičica neutralnog ulja (npr. suncokretovo)
Po želji: šećer u prahu za dekoraciju

Uputstvo:

  1. Priprema testa: Pomešajte heljdino brašno sa vodom i solju. Snažno umutite. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 12 sati ili do 72 sata u frižideru.
  2. Pečenje palačinki: Zagrejte tiganj za palačinke. Snažno umutite testo i sipajte deo smese u tiganj. Nagnite tiganj da se smesa ravnomerno rasporedi. Po potrebi, koristite zadnju stranu kašike ili špatulu da biste ravnomerno rasporedili testo.
  3. Priprema fila: Na pari otopite čokoladu. Kada se otopi, sklonite sa vatre i dodajte ulje. Dobro promešajte. Iseckajte breskve ili drugo voće po želji.
  4. Filovanje i serviranje: Namažite palačinke sa malo čokolade i dodajte voće. Preklopite palačinke. Pospite šećerom u prahu i prelijte tankim mlazom čokolade.
Početak