Sada čitate
Fresca Deli: nastavak italijanske priče u Dobračinoj 29A

Fresca Deli: nastavak italijanske priče u Dobračinoj 29A

Novi italijanski projekat Fresca, koji stoji iza Nataša Berezova i Katerina Ternovskaya (ex. Table 57), započeo je svoju priču u avgustu na adresi Dobračina 29A i nastavlja planiranim putem — ka otvaranju restorana Fresca (u istoj zgradi, krajem meseca, jedan sprat niže od KISSA10).

U međuvremenu, do septembra se pokrenula i Fresca Deli koncept — već poznata zelena terasa gostima Fresca Cellar-a, ali sada u jutarnjem i dnevnom formatu, sa laganim doručcima i ručkovima „eat in“ ili „to-go“, širokom ponudom napitaka sa kafom i mačom, kao i odličnim vinima za početak dana. U ovu selekciju Katerina Ternovskaya je uključila omiljena penušava vina gostiju — cuvée nature Nikole Gatta i jedan od vodećih španskih corpinata — ali i par svojih lokalnih vinskih favorita: na primer oranž sa Fruške gore koji pravi poznati vinar Bojan Baša.

Brend-šef Nataša Berezova i kuvar Anton Krasikov od 9h služe domaću granolu sa čijom i kupinama, nežne rikota-kolačiće sa kupinovim džemom i sendviče na fokači — na primer sa skremblom, rikotom, sušenim paradajzom i paradajz-džemom. Najsnažnija opcija za doručak je sa tankim listićima teletine (marinirana prethodnog dana i kuvana sous-vide sedam sati) i salatom od jaja. Za vegeterijance postoji sendvič sa mariniranom paprikom, mocarelom i muhammarom. Od podneva u meniju se pojavljuje još više specijaliteta: od gaspača od lubenice sa paradajzom, pečenom paprikom i svežom lubenicom do salate sa mocarelom i sezonskim breskvama ili „Cezara“ sa hrskavom piletinom i anćuos majonezom.

Na karti kafe — sva svakodnevna klasika i batch brew, hladni napici (na primer ohlađeni filter-kafa i „Espresso tonic“ sa kraft britanskim tonikom). Mača je jednako važan deo projekta: shotovi, flat, latte i napici sa tonikom prave se od premium japanske mače, sa običnim ili ovsenim mlekom.

Nisu izostali ni kokteli, koji su na meniju tokom celog dana i uveče. To su lagani Pistachio Sgroppino sa prosekom, limetnim sorbetom i pistać oršadom, uz malo vodke i apsinta, zatim „Espresso Martini“ sa penom od rikote i čokoladni „Negroni“.

Meni Fresca Deli važi do 17h, a od šest se otvara Fresca Cellar — „podrum“ sa onim vinskim dispenzerom i retkim, ekskluzivnim etiketama iz Italije, Francuske i Španije. Uveče se tako nudi najveća kolekcija vina na čaše i vinskih zalogaja, salata i sendviča, plus flagship tiramisu. Fresca — restoran, vinski podrum i deli — postepeno se otvaraju u Dorćolu tokom avgusta i septembra. Nataša Berezova i Katerina Ternovskaya, suosnivačice Table 57, osmislile su ovu koncepciju zajedno sa Semjonom Faturskim (KISSA10), i posvetile je vinu, gastronomiji, sezonalnosti i promišljenom hedonizmu za svaki dan. Dok u Fresca Cellar-u možete probati skoro tri desetine vina na čaše iz brojnih vinskih regiona, od Pijemonta do Šampanje, Fresca Deli pokriva sve potrebe za filter-kafom, kapućinom, mača-latteom i drugom dnevnom klasikom. Treće, finalno poglavlje — restoran Fresca — obećava još više otkrića

Početak