Sada čitate
Šta jedemo posle treninga?

Šta jedemo posle treninga?

Nedavno smo čuli da je obrok posle treninga važan koliko i sam trening. Unošenje prave hrane može obnoviti vašu energiju, povećati sintezu proteina u mišićima i hidrirati telo.

Primarni cilj obroka nakon treninga je da obezbedite telu prave hranljive materije za adekvatan oporavak mišića. Izbor lako svarljive hrane će pospešiti bržu apsorpciju hranljivih materija. Ovo su namirnice koje možete jesti. Ugljeni hidrati: slatki krompir, kinoa, voće, pirinčani krekeri, pirinač, ovsene pahuljice, krompir, integralni hleb, edamame. Proteini: proteinski prah, jaja, grčki jogurt, sveži sir, losos, piletina, tuna. Masti: avokado, orašasti plodovi, puter od orašastih plodova, semenke.

Na pitanje šta jesti posle treninga, mi imamo odgovor. Osmislili smo predlog obroka koje možete jesti u zavisnosti od doba dana kada trenirate.

Grilovana piletina sa pestom

Sastojci:

  • 2 mala pileća fileta
  • ½ limuna
  • 1 kašika listova timijana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 velika tikvica
  • 1 žuta paprika
  • cherry paradajz
  • rukola
  • 3 kašike pesto sosa
  • morska so i mleveni crni biber

Preprema:

Stavite piletinu u zagrejani tiganj i pržite 5-6 minuta sa svake strane. U drugoj posudi pomešajte tikvicu, papriku, paradajz i dodajte so i biber. Prebacite piletinu na tanjir i ostavite da ohladi. Dodajte povrće u tiganj i pržite 2-3 minuta sa svake strane, ili dok ne postane blago zapečeno. Vratite povrće u posudu za mešanje, dodajte pesto i rukolu i promešajte. Na tanjir stavite piletinu i dodajte povrće.

All-day breakfast frittata

Sastojci:

  • 125g pečuraka
  • slanina
  • 75g spanaća
  • 100g kuvanog krompira
  • 100g cherry paradajza
  • 4 jaja
  • so i mleveni crni biber

Priprema:

Pecite slaninu dok ne postane smeđa sa obe strane. Sklonite sa ringle i stavite sa strane. U isti tiganj, pržite pečurke 5 minuta, često mešajući, dok ne postanu smeđe i omekšaju. Stavite sa strane. Isperite spanać i ocedite ga u cediljki. Dodajte ga u tiganj i pržite 1-2 minuta, stalno mešajući. Kada se spanać isprži, prebacite ga nazad u cediljku i pritisnite kašikom da biste iscedili preostalu vodu iz listova. Stavite sa strane. Obrišite tiganj, poprskajte uljem i vratite na ringlu. Pržite krompir i paradajz bez previše mešanja, tako da povrće dobije boju, ali se ne raspadne – oko 5 minuta.

U međuvremenu, umutite jaja u većoj posudi. Isecite pečenu slaninu i spanać na sitno. Dodajte ih u jaja zajedno sa kuvanim pečurkama. Začinite jaja solju i sveže mlevenim crnim biberom. Kada paradajz i krompir postanu zlatno smeđi,dodajte ih u jaja sa ostalim povrćem. Kratko promešajte smesu, a zatim je prelijte nazad u tiganj i vratite ga na vatru. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta, dok se jaja ne stvrdnu po ivicama (vrh može ostati malo tečan). Stavite tiganj u rernu na 2 minuta da se frittata završi pečenjem odozgo. Prebacite frittatu na tanjir i ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete na kriške.

Ovsena kaša sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 80g ovsenih pahuljica
  • 200ml mleka
  • 150g mešavine zamrznutog bobičastog voća
  • 15g badema

Priprema:

Stavite ovsene pahuljice u šerpu sa mlekom i dodajte malo vode. Kuvajte na laganoj temperaturi 3-4 minuta, stalno mešajući, dok smesa ne postane kremasta. Sipajte u činiju i dodajte mešavinu bobičastog voća i badem. Po želji možete dodati kikiriki puter, grčki jogurt i banane.

Predlog za brzu užinu

Ukoliko nemate vremena, vaš obrok posle treninga može biti jabuka sa bademovim puterom, grčki jogurt sa bobičastim voćem ili kikiriki puter i banana na pirinčanim krekerima. Ove užine su lako svarljive i pomažu u regeneraciji tela nakon napora.

Početak