Sada čitate
Ovaj luksuzni restoran nalazi se u njujorškom metrou i za ulazak vam je potrebna šifra

Ovaj luksuzni restoran nalazi se u njujorškom metrou i za ulazak vam je potrebna šifra

Nōksu je skrivena atrakcija njujorške gastronomske scene, kojia se nalazi unutar stanice metroa 34th Street Herald Square. Ovaj jedinstveni restoran otvoren je u oktobru prošle godine. Ubrzo je privukao pažnju ljubitelja hrane i kritičara iste zbog svog inovativnog koncepta i izvrsne kuhinje. Prostor, koji je nekada bio frizerski salon i kiosk za novine, preobražen je u sofisticirani restoran sa samo 13 mesta za sedenje. Nōksu nudi ekskluzivno degustaciono iskustvo sa menijem od 12 jela po ceni od 225 dolara. Sve to uz opciono uparivanje vina za dodatnih 175 dolara.

Sve o meniju u restoranu Nōksu

Unikatnost Nōksua počinje već na samom ulazu, koji se nalazi iza diskretnih crnih vrata u podzemlju, dostupnih samo onima koji imaju posebnu šifru za otključavanje, koja se dobija na dan rezervacije. Enterijer restorana je inspirisan korejskim sumi-e slikama, sa minimalističkim crno-belim dizajnom koji odražava spoj tradicionalne i moderne estetike. Glavni kuvar, Dae Kim, kombinuje korejske ukuse sa uticajima francuske, japanske i kineske kuhinje, stvarajući inovativna jela koja su u isto vreme duboko ukorenjena u njegovom korejskom nasleđu.

@fashionfoodforyou

Meni u Nōksu varira u zavisnosti od sezone, ali se fokusira na sveže, kvalitetne sastojke i delikatne tehnike pripreme. Jela kao što su grilovane školjke, squab sa roštilja i truffle bao punjen guščijom jetrom samo su neki od primera sofisticiranih kombinacija ukusa koje gosti mogu očekivati. Poseban akcenat stavlja se na morske plodove, sa jelima koja su inspirisana tradicionalnim korejskim tehnikama poput fermentacije i sušenja.

@noksunyc

Michelin Guide, inovacije i luksuz

Vlasnici restorana, Bobby Kwak i Joseph Ko, poznati su po uspešnim njujorškim restoranima kao što su Baekjeong i Sundae’s Best. A, Nōksu je njihov najambiciozniji poduhvat do sada. Otvaranje restorana bilo je praćeno mnogim izazovima, uključujući kašnjenja izazvana pandemijom. Ipak, Kwak i Ko iskoristili su to vreme da dodatno usavrše meni i iskustvo koje Nōksu pruža svojim gostima.

Iako je otvoren tek nedavno, Nōksu je već postigao značajan uspeh poput uvrštavanje na Michelinovu listu za 2024. godinu. Upravo ovo priznanje potvrđuje izuzetnost skrivenog restorana u Njujorku. Michelin Guide je prepoznao Nōksu kao jedno od najuzbudljivijih novih mesta za fine dining u Njujorku, ističući njegovu inovativnost i posvećenost vrhunskoj gastro ponudi. Nōksu nije samo gastronomsko odredište, već i kulturni prostor koji kroz hranu povezuje prošlost i sadašnjost, tradiciju i inovaciju.

Početak