Sada čitate
U diskonektovanom svetu, da li hrana može da nas ujedini?

U diskonektovanom svetu, da li hrana može da nas ujedini?

Hrana je za neke droga, za neke obožavanje iz daleka, ali za svakoga neophodna. Istina je da svi jedemo. Iako se način i vrsta hrane koju jedemo razlikuju među kulturama, zemljama, klasnim statusima i drugim faktorima koji nas razdvajaju, činjenica da svi moramo da se hranimo predstavlja osnovu za čitavu nišu sadržaja vezanih za hranu.

Otkada su prvi recepti zapisani na kamenim pločama pre 4000 godina, od tada do danas hrana je osnova ljudskog postojanja. Preko deljenja recepata sa generacije na generaciju, rituala, do uživanja u obroku sa porodicom, hrana je oduvek bila bitna.

Međutim, hrana je danas promenila svoje značenje. I dalje nam je jednako potrebna da bismo preživeli, ali ako isključimo taj faktor, način na koji percipiramo hranu se zaista promenio.

Zatrpani vizuelnim sadržajima (#food ima više od 250 miliona postova na Instagramu a korisnici ih vide oko 18 puta dnevno. 38% korisnika gleda sadržaje o hrani, a 27% korisnika deli sadržaje o hrani). Od restorana koje morate posetiti, do recepata i saveta o zdravlju. Dnevno smo bombardovani informacijama gde je samo ponešto inspirativno a najčešće komparativne prirode. Hrana je postala opsesija društva, znak pripadanja određenoj klasi, deo našeg identiteta.

Kako nas hrana danas definiše?

Povezivanje dubljeg značenja sa našom hranom može doneti nekoliko opasnosti. Prvo, može dovesti do nezdravih odnosa s hranom, kao što su poremećaji u ishrani ili opsesivno ponašanje prema određenim namirnicama. Takođe, može stvoriti nepotreban pritisak i stres oko jedenja, umesto da hrana bude izvor užitka i hranjenja tela. Preveliki fokus na moralne i etičke aspekte hrane može dovesti do isključivosti i sukoba među ljudima s različitim prehrambenim navikama i verovanjima.

#foodporn

Kako da u ovakvom svetu damo sve od sebe da hrana bude nešto što nas i dalje povezuje a ne razdvaja?

Hrana je nešto što nas održava živima, neguje i čini zdravima ako to želimo. Ona je mnogo više od statusa i lepe fotografije na Instagramu. Daje nam snagu i lepa sećanja. Ako razmislite o najlepšim momentima iz života, često su u pitanju scene iz detinjstva, dečiji rođendani, homemade mamina torta koja je trebalo da liči na zamak ali se srušila. Večera u restoranu sa partnerom, prijateljima. Kuvanje za voljene i gošćenje u vašem domu. Nova Godina ili Božić sa porodicom, pečenje i ruska salata. Hrana je tu da nam pruži komfor i da nas zaustavi za trenutak kako bismo bili prisutni u ovom momentu.

Nije lako imati zdrav odnos prema hrani i za to treba dosta truda. U vremenu u kom smo okruženi težnji za savršenstvom više nego ikada pre, hrana biva i najveća pomoć i neprijatelj.

Za zdrav odnos prema hrani potrebno je imati zdrav odnos prema svom telu i potrebama. Nekada je hrana imala mnogo manje funkcija nego danas (pre svega da nas napoji a zatim i poveže sa bližnjima). A danas je tu zarad pokazivanja, hvaljenja i flexovanja.

Da bismo i dalje zadržali pravi i tradicionalni odnos prema ishrani, moramo da se vratimo nekoliko koraka unazad. Treba da shvatimo pravo značenje onoga što jeste. Pojednostavite vizuelna očekivanja, isključite politička uverenja, pristupite joj na naivan i prirodan način. Shvatite da je ona tu da vas neguje. Koristite je kao sredstvo da naučite da delite, da volite i da krojite lepa sećanja. Napravite sebi omiljeni obrok od nule. Skuvajte vašim roditeljima, bakama i dekama neko novo jelo. Oduševite drugaricu zdravim snackom. Vreme koje ulažete u pripremu obroka je jednako količini ljubavi koju dajete sebi i drugima. Jer hrana je dar, ritual, ljubav, pomoć, zadovoljstvo, nežnost i bliskost. A većina lepih uspomena tokom vaših života vrteće se upravo oko nje.

Za obroke koje želite da podelite sa nekim, Social Club vam predlaže 3 mesta za ljubitelje dobre hrane

ABC Slow Food

Nalazi se u Zemunu i skriveni je kutak za hedoniste i one koji vole intimu. Ukoliko ste ljubitelji slatkiša, čuli smo da su palačinke nešto što ne smete da propustite.

Faro

Smešten na dva sprata u kući na Vračaru, Faro vam donosi ukuse koji će vas podsetiti na hranu na kojoj smo odrastali. Uz poigravanje sa sezonskim namirnicama i tradicijom, ovo mesto našlo se na listi naših favorita. SC topla preporuka: pita sa sirom, spanaćem i prazilukom.

Jam

Restoran u centru Dorćola rezervisan za ljubitelje mesa i dobrog vina. Preko bifteka do bancina i gambora, ali i slatkih dezerta za one koji su pravi sladokusci.

Početak