Divčibare, leto i sweater weather
Nepisano je pravilo da nešto što nam je toliko dostupno, zapostavljamo u stalnoj potrazi za nečim novim, daljim, dalekim i inspirativnim, dok nas prava inspiracija i punjenje baterija čeka strpljivo još od vremena vrtićkih ekskurzija, na sat i po od prestonice. Divota i čari Divčibara su kao stvoreni za one koji biraju leti hladnovanje umesto letovanje, za one koji vole da na telefonu stoji brojka 21C kao trenutno zabeležena temperatura i one koji maštaju o tom sweater weather momentu kao prvom pelceru back to school sezone.
Gde spavati?
Apartmanski smeštaj je u velikom zamahu poslednjih godina, gradnja je aktivna ali ne prelazi granicu dobrog ukusa kvantitetom, dok je kvalitetom potaman, jer je eksterijer tako pažljivo uklopljen u planinsku sredinu i elegantno se nadovezuje na drvo, kamen i prirodne elemente kojima je okružen. Bar kad je u pitanju novo-izgrađeni kompleks Aspectus, preciznije Devana apartman S07 koji je koristio potencijal drvenih fasada Dark Knot. Ali ovde se dolazi zbog pogleda koji je neverovatan, iz dnevne ili spavaće sobe ili terase, idealan za prvu jutarnju panoramu, zalazak sunca ili praćenje kiše meteora i zvezda padalica direktno iz prvog reda.
Za sve željne hotelskog užitka, preporuka je Royal Mountain Hotel, u novom planinskom duhu, sa prijatnim enterijerom, spa centrom koji nije dostupan za spoljne goste i dobrom pozicijom za istraživanje. Crni vrh hotel je usmeren podosta na pripreme sportskih ekipa, Hotel Heba možda ostavljamo za neku zimsku idilu i kamin, dok je starom Hotelu Divčivare ipak potrebno renoviranje da bi išao u korak sa novom ponudom ove popularne vikend opcije.
Kakva je gastro ponuda?
Doručak s lokalnim đakonijama kupljenim na živopisnoj pijaci u samom centru je nešto što ovu planinsku pitomu lepoticu ubraja u naš gastro izbor za početak dana. Za sve željne restorana, Sanjar Divčivare, uz veoma prijatan enterijer, mirnu baštu, nudi komercijalnu ponudu na koju smo navikli, prepoznatljive ukuse za gradsku publiku. Restoran hotela Royal Mountain takođe predstavlja opciju kada se uželite hotelske ponude, sa ušuškanom terasom, prijatnom plejlistom i takođe klasičnom ponudom hrane i pića.
U ovom pogledu jedini koncept koji se izdvaja nečim novim, alternativnom pristupu kuhinji, novim razumevanjima koriščenja lokalnih namirnica jeste DivčiBar, jedno pravo iznenađenje. Gulaš od pečuraka, uštipci od cvekle i šargerepe sa humusom i borovnicama, pita od borovnice, krempita ili domaći sok. Baš baš jedno lepo iznenađenje, i tako dobro pozicionirano za sve polazne tačke istraživanja okoline.
Šta obići?
Lako dostupne pešačke staze kojima se stiže do vrhova Crni vrh ili Velika Pleća, sa usputnim susretima Drveta ljubavi, unikatnih astronomskih kućica, lokalnim biljem koje uzimamo za buket koji će nam krasiti apartman, divlje kupine… Jedna kvalitetna planinska avantura, dovoljno zahtevna, a sa dovoljno prilika da se zastane i udahne svež vazduh, oslušne šuma i u prolazu razmeni koja reč sa istim jednako znatiželjnim posetiocima ove planine.
Bonus saveti
Žičara radi i leti tako da je lako stići do svih krajeva i praviti rute smislene rute. Posetiti centar iako je zreo za podizanje lestvice bar na poziciju da prati ostatak ponude, jer je ostao u onom stanju kakvim ga pamtimo pre koju deceniju. Čak i za nas koji vole retro 80-te momente, ipak mora malo da se podigne cela priča. Ali smo zadovoljni jer je ponuda meda sa nesvakidašnjim dodacima, biljaka, voća i povrća, i kvalitetnih časica razgovora sa lokalnim prodavcima, ono što ostavlja autentičan utisak.
Došli smo na svež vazduh, planinske atribure, šetnju, dobru hranu, beg sa asfalta i beogradskih 39C, po jedan prijatan reset koji će nam dati snage za sve što nova sezona nosi sa sobom. To smo i dobili. I više od toga. Od divljih bara do divnih čari. Divčibare.
Soundtrack putovanja> Shawn Mendes: Why Why Why