Sada čitate
Glucose Goddess: 3 recepta koja treba da probate

Glucose Goddess: 3 recepta koja treba da probate

Ako vam nedostaje inspiracije u kuhinji i želite da sprečite skokove nivoa šećera u krvi nakon jela, dozvolite nam da vam predstavimo 3 recepta Glucose Goddess koji su bogati ukusom, jednostavni za pripremu i pomažu u sprečavanju tih skokova.

Vredi napomenuti: privremeni porast šećera u krvi je prirodan. To se dešava kada glukoza iz hrane putuje kroz vaš krvotok do vaših ćelija. Međutim, prekomerni i česti skokovi glukoze mogu imati negativan uticaj na vaše zdravlje i dobrobit, jer nivo šećera u krvi utiče na sve, od raspoloženja i energije do težine, zdravlja vaše kože i mnogih drugih tegoba.

3 recepta Glucose Goddess:

Egg cups

Sastojci:

  • Komadić putera
  • 3 veća šampinjona, sitno isečena
  • 1 mladi luk, sitno isečen
  • 1 mala crvena paprika, očišćena od semenki i sitno iseckana
  • 4 stabljike brokolija, tvrdi krajevi odbačeni, sitno iseckani
  • 6 jaja, umućena dok ne postanu potpuno sjedinjena
  • 50g fete, izmrvljene
  • Biljno ulje
  • So i biber

Kako se pravi:

  • Zagrejte rernu na 200°C/180°C. Premažite kalupe za mafine malo ulja i ostavite ih sa strane.
  • Otopite puter u srednje velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte isečene šampinjone, mladi luk, crvenu papriku i brokoli i pržite ih 4–5 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade.
  • U odvojenoj, velikoj posudi, začinite umućena jaja solju i biberom.
  • Dodajte ohlađeno povrće i izmrvljen feta sir u jaja i mešajte dok se sve ne sjedini. Rasporedite smesu ravnomerno u kalupe za mafine.
  • Pecite mafine u rerni 15–17 minuta, ili dok ne narastu i stegnu se. Ostavite ih da se malo ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa. Preostale mafine nakon obroka čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 dana (možete ih podgrejati u mikrotalasnoj pećnici 20 sekundi pre jela, ako želite).

Tahini čokoladne kuglice

Sastojci:

  • 185 g indijskog oraha
  • 3 supene kašike tahinija
  • 1,5 kašičica ekstrakta od vanile
  • Izrendana kora limuna
  • 30 g susama
  • 2 kašike kakaoa

Kako se pravi:

  • Stavite indijske orahe, tahini, ekstrakt vanile, limunovu koricu i prstohvat soli u seckalicu i blendirajte dok se smesa ne počne zgrudnjavati – oko 3-4 minuta.
  • Koristite kašiku da izmerite i formirate male kuglice od smese.
  • Stavite susamove semenke na jedan tanjir, a kakao prah na drugi tanjir. Uvaljajte 6 kuglica u susamove semenke, a ostalih 6 u kakao prah. Možete ih uvaljati i u kombinaciju kakao praha i susamovih semenki ako želite.
  • Mini korpice za mafine su korisne za čuvanje kuglica. Držite ih u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.

Čokoladni dezert sa pistaćima

Sastojci:

  • 150g tamne čokolade sa 70% kakaoa, izlomljene na komade
  • 30g pistaća, očišćenih
  • 20g oraha, grubo iseckanih
  • 1/2 kašičice morske soli

Kako se pravi:

  • Obložite srednji pleh za pečenje papirom za pečenje. Stavite izlomljenu tamnu čokoladu u vatrostalnu posudu i postavite je iznad šerpe sa ključalom vodom (vodeći računa da posuda ne dodiruje vodu). Mešajte povremeno, dok se čokolada potpuno ne istopi.
  • Sipajte istopljenu čokoladu u pripremljeni pleh i rasporedite je u tankom, ravnom sloju. Pospite pistaće, orahe i morsku so preko čokolade.
  • Stavite pleh u frižider i ostavite da se čokolada sa orašastim plodovima stegne (oko 30 minuta).
  • Izvadite iz frižidera i polomite na komade veličine zalogaja. Čuvajte ove gotove poslastice u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.

Početak