Ako vam nedostaje inspiracije u kuhinji i želite da sprečite skokove nivoa šećera u krvi nakon jela, dozvolite nam da vam predstavimo 3 recepta Glucose Goddess koji su bogati ukusom, jednostavni za pripremu i pomažu u sprečavanju tih skokova.
Vredi napomenuti: privremeni porast šećera u krvi je prirodan. To se dešava kada glukoza iz hrane putuje kroz vaš krvotok do vaših ćelija. Međutim, prekomerni i česti skokovi glukoze mogu imati negativan uticaj na vaše zdravlje i dobrobit, jer nivo šećera u krvi utiče na sve, od raspoloženja i energije do težine, zdravlja vaše kože i mnogih drugih tegoba.
3 recepta Glucose Goddess:
Egg cups
Sastojci:
- Komadić putera
- 3 veća šampinjona, sitno isečena
- 1 mladi luk, sitno isečen
- 1 mala crvena paprika, očišćena od semenki i sitno iseckana
- 4 stabljike brokolija, tvrdi krajevi odbačeni, sitno iseckani
- 6 jaja, umućena dok ne postanu potpuno sjedinjena
- 50g fete, izmrvljene
- Biljno ulje
- So i biber
Kako se pravi:
- Zagrejte rernu na 200°C/180°C. Premažite kalupe za mafine malo ulja i ostavite ih sa strane.
- Otopite puter u srednje velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Dodajte isečene šampinjone, mladi luk, crvenu papriku i brokoli i pržite ih 4–5 minuta, dok ne omekšaju. Ostavite ih da se malo ohlade.
- U odvojenoj, velikoj posudi, začinite umućena jaja solju i biberom.
- Dodajte ohlađeno povrće i izmrvljen feta sir u jaja i mešajte dok se sve ne sjedini. Rasporedite smesu ravnomerno u kalupe za mafine.
- Pecite mafine u rerni 15–17 minuta, ili dok ne narastu i stegnu se. Ostavite ih da se malo ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa. Preostale mafine nakon obroka čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2 dana (možete ih podgrejati u mikrotalasnoj pećnici 20 sekundi pre jela, ako želite).
Tahini čokoladne kuglice
Sastojci:
- 185 g indijskog oraha
- 3 supene kašike tahinija
- 1,5 kašičica ekstrakta od vanile
- Izrendana kora limuna
- 30 g susama
- 2 kašike kakaoa
Kako se pravi:
- Stavite indijske orahe, tahini, ekstrakt vanile, limunovu koricu i prstohvat soli u seckalicu i blendirajte dok se smesa ne počne zgrudnjavati – oko 3-4 minuta.
- Koristite kašiku da izmerite i formirate male kuglice od smese.
- Stavite susamove semenke na jedan tanjir, a kakao prah na drugi tanjir. Uvaljajte 6 kuglica u susamove semenke, a ostalih 6 u kakao prah. Možete ih uvaljati i u kombinaciju kakao praha i susamovih semenki ako želite.
- Mini korpice za mafine su korisne za čuvanje kuglica. Držite ih u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.
Čokoladni dezert sa pistaćima
Sastojci:
- 150g tamne čokolade sa 70% kakaoa, izlomljene na komade
- 30g pistaća, očišćenih
- 20g oraha, grubo iseckanih
- 1/2 kašičice morske soli
Kako se pravi:
- Obložite srednji pleh za pečenje papirom za pečenje. Stavite izlomljenu tamnu čokoladu u vatrostalnu posudu i postavite je iznad šerpe sa ključalom vodom (vodeći računa da posuda ne dodiruje vodu). Mešajte povremeno, dok se čokolada potpuno ne istopi.
- Sipajte istopljenu čokoladu u pripremljeni pleh i rasporedite je u tankom, ravnom sloju. Pospite pistaće, orahe i morsku so preko čokolade.
- Stavite pleh u frižider i ostavite da se čokolada sa orašastim plodovima stegne (oko 30 minuta).
- Izvadite iz frižidera i polomite na komade veličine zalogaja. Čuvajte ove gotove poslastice u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.