Tokom ovih letnjih dana kada nam se prijede slatko, a želimo nešto, lako, zdravo i nutritivno bogato da gricnemo, urme su odličan sastojak koji mogu da budu zamena za šećer. Poreklom sa Bliskog Istoka, ove voćke su prirodno bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim izvorom energije i hranljivih materija. Takođe, ako ste pri kraju trudnoće, čujemo da četiri na dan može da pripemi telo za porođaj tako što omekšava grlić materice. Uživajte u naredna tri recepta sa urmama.
Frozen snicker bar: punjene urme prelivene čokoladom
Sastojci:
MEKANE urme
Kikiriki puter (glatki ili sa komadićima)
Otopljena čokolada
Po želji (krupnija so, samleveni orašasti plodovi)
Priprema:
Presecite urmu na pola i uklonite košticu. Napunite sa 1 kašičicom kikiriki putera, prelijte otopljenom čokoladom, a zatim stavite u zamrzivač na nekoliko sati. UŽIVAJTE!
Pistachio sladoled sa urmama
Prepuna prirodnih orašastih plodova i hranljivih urmi bez šećera, ovo je poslastica uz koju možete uživati bez griže savesti.
Sastojci:
1/3 šolje indijskih oraha (oko 50 grama)
3/4 šolje pistaća (oko 100 grama)
1 1/2 šolje sojinog mleka (oko 360 mililitara)
1/4 šolje urmi bez koštica (oko 40 grama)
1 kašičica ekstrakta vanile (po želji) (oko 5 mililitara)
Prstohvat soli
Priprema:
- Pomešajte sve sastojke u blenderu. Miksajte dok smesa ne postane glatka i kremasta.
- Sipajte smesu u kalupe za led i zamrznite dok se potpuno ne stvrdne. Kada se zamrzne, ostavite kocke leda da se otope nekoliko minuta.
- Vratite omekšane kocke nazad u blender. Miksajte dok ne postignete kremastu, mrvičastu teksturu.
- Pomoću kašike za sladoled stavite smesu u činije za serviranje. Ukrasite zdrobljenim pistaćima za dodatnu teksturu i ukus. Poslužite odmah i uživajte!
Kolač sa urmama bez pečenja
Sastojci:
1 šolja bademovog brašna (oko 120 grama)
1/2 šolje sirovih oraha, neslanih (oko 60 grama)
1 šolja urmi, bez koštica, natopljenih u toploj vodi 15-20 minuta, a zatim oceđenih (oko 150 grama)
1 1/2 kašika kokosovog ulja (oko 22.5 grama)
1/4 kašičice soli (oko 1.5 grama)
1/2 šolje tamne čokolade ili veganskih čokoladnih komadića (oko 85 grama)
1 šolja zamrznutih bobica, ili bilo koje druge zamrznute voćke (oko 20-30 grama, zavisno od vrste voća)
Priprema:
- Obložite pleh veličine 23 cm x 13 cm papirom za pečenje.
- U blenderu velike snage ili procesoru hrane pomešajte bademovo brašno, orahe, urme, kokosovo ulje i morsku so. Blendajte dok smesa ne dobije teksturu testa.
- Prebacite smesu od urmi u pleh. Koristeći ruke pritisnite smesu ravnomerno u sloj.
- Stavite čokoladu u posudu pogodnu za mikrotalasnu pećnicu. Zagrevajte u intervalima od 30 sekundi, mešajući između svakog intervala dok se čokolada ne otopi.
- Prelijte čokoladu preko sloja od urmi i ravnomerno je rasporedite. Posipajte zamrznutim bobicama po vrhu. Stavite pleh u zamrzivač na 15-20 minuta ili dok se čokolada ne stvrdne.
- Izvadite pleh i isecite smesu na štanglice. Vratite štanglice u zamrzivač na 20-25 minuta ili dok se čokoladni sloj potpuno ne stvrdne.
- Odmah konzumirajte ove štanglice ili ih čuvajte u zamrzivaču, jer će se čokolada polako topiti ako ostane van zamrzivača duže vreme.