Kako da uživate u dezertu bez griže savesti? Danas vam predstavljamo slatkiš od bundeve bez glutena i šećera. Jednostavna i zdrava opcija da uživate u dobrom dezertu. Kikiriki puter i kokosovo ulje umanjiće skokove šećera u krvi zbog masti koje se dobro balansiraju sa ugljenim hidratima iz ovsenih pahuljica.
Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima (posebno A i C), antioksidansima, i mineralima poput kalijuma. Pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava zdravlje kože i vida, podržava varenje i doprinosi sitosti uz malo kalorija. Takođe, smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Kako da napravite zdravi slatkiš od bundeve?
Sastojci:
- ¼ šolje pirea od bundeve
- ½ šolje kikiriki putera
- ¼ šolje javorovog sirupa
- 2 kašičice začina: miks cimeta i mleveni đumbira
- 1 šolja ovsenog brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile – opciono
- ½ šolje tamne čokolade – opciono
- 1 kašičica kokosovog ulja – opciono
Uputstvo:
- Obložite pleh papirom za pečenje i malo podmažite uljem. Ostavite po strani.
- U posudi pomešajte kikiriki puter, pire od bundeve, javorov sirup i ekstrakt vanile dok smesa ne postane glatka.
- Dodajte ovseno brašno i začine, pa mešaj dok ne dobijete lepljivo, ujednačeno testo.
- Ravnomerno rasporedite testo u pripremljeni pleh. Ostavite po strani.
- U posudu dodajte čokoladne komadiće i kokosovo ulje. Otopite ih u mikrotalasnoj ili na tihoj vatri.
- Prelijte otopljenu čokoladu preko testa i stavite u zamrzivač na 15 minuta dok se čokoladni sloj ne stegne.
Napomene:
- Pire od bundeve možete da napravite samostalno: ispecite bundevu u rerni a zatim je izmeljite dobro viljuškom dok ne dobijete idealnu, glatku masu.
- Možete koristiti bilo koji puter od orašastih plodova, poput bademovog ili indijskog oraha. Za opciju bez orašastih plodova koristi tahini.
- Možete da koristite bilo koji tečni zaslađivač, poput agave sirupa ili zaslađivača bez šećera.
- Da biste napravili ovseno brašno, sameljite 1 šolju ovsenih pahuljica u fini prah.