Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: slatkiš od bundeve

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: slatkiš od bundeve

Kako da uživate u dezertu bez griže savesti? Danas vam predstavljamo slatkiš od bundeve bez glutena i šećera. Jednostavna i zdrava opcija da uživate u dobrom dezertu. Kikiriki puter i kokosovo ulje umanjiće skokove šećera u krvi zbog masti koje se dobro balansiraju sa ugljenim hidratima iz ovsenih pahuljica.

Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima (posebno A i C), antioksidansima, i mineralima poput kalijuma. Pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava zdravlje kože i vida, podržava varenje i doprinosi sitosti uz malo kalorija. Takođe, smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Kako da napravite zdravi slatkiš od bundeve?

Sastojci:

  • ¼ šolje pirea od bundeve
  • ½ šolje kikiriki putera
  • ¼ šolje javorovog sirupa
  • 2 kašičice začina: miks cimeta i mleveni đumbira
  • 1 šolja ovsenog brašna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile – opciono
  • ½ šolje tamne čokolade – opciono
  • 1 kašičica kokosovog ulja – opciono

Uputstvo:

  1. Obložite pleh papirom za pečenje i malo podmažite uljem. Ostavite po strani.
  2. U posudi pomešajte kikiriki puter, pire od bundeve, javorov sirup i ekstrakt vanile dok smesa ne postane glatka.
  3. Dodajte ovseno brašno i začine, pa mešaj dok ne dobijete lepljivo, ujednačeno testo.
  4. Ravnomerno rasporedite testo u pripremljeni pleh. Ostavite po strani.
  5. U posudu dodajte čokoladne komadiće i kokosovo ulje. Otopite ih u mikrotalasnoj ili na tihoj vatri.
  6. Prelijte otopljenu čokoladu preko testa i stavite u zamrzivač na 15 minuta dok se čokoladni sloj ne stegne.

Napomene:

  1. Pire od bundeve možete da napravite samostalno: ispecite bundevu u rerni a zatim je izmeljite dobro viljuškom dok ne dobijete idealnu, glatku masu.
  2. Možete koristiti bilo koji puter od orašastih plodova, poput bademovog ili indijskog oraha. Za opciju bez orašastih plodova koristi tahini.
  3. Možete da koristite bilo koji tečni zaslađivač, poput agave sirupa ili zaslađivača bez šećera.
  4. Da biste napravili ovseno brašno, sameljite 1 šolju ovsenih pahuljica u fini prah.
Početak