Ako tražite ukusno i hranljivo jelo, ovaj recept za punjeni batat je savršen izbor. Kombinacija pečenog batata, začinjenih leblebija i kremastog sosa od suncokretovih semenki pruža bogatstvo ukusa i tekstura. Batat ne samo da donosi prirodnu slatkoću, već je i pun vitamina i vlakana, dok su leblebije odličan izvor proteina. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, vegansko i idealno za one koji žele obrok koji je podjednako zdrav koliko i ukusan. Savršeno je za jesenje dane kada tražimo toplu i zasitnu hranu koja se lako priprema.
Punjeni batat leblebijama, keljom i sosom od suncokretovih semenki
Sastojci:
- 4 srednja batata, cela
- 1 konzerva leblebija (400 ml), oceđenih
- 1 kašičica paprike u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1½ kašičica soli
- 2 šolje kelja
- 1 šolja suncokretovih semenki, natopljenih preko noći ili kuvanih 10 minuta
- ¾ šolje vode, ili po potrebi više
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 čen belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C i obložite dva pleha papirom za pečenje.
- Na jedan pleh stavite batat krompire. Izbockajte ih viljuškom i začinite maslinovim uljem, solju i biberom po želji.
- Stavite ih u rernu i pecite jedan sat, dok spolja ne postanu hrskavi, a unutra mekani.
- Dok se batati peku, pripremite leblebije. Dodajte ih na drugi pleh, zajedno sa kašikom maslinovog ulja (po želji), paprikom u prahu, belim lukom u prahu i ¾ kašičice soli. Masirajte rukama dok se sastojci ravnomerno ne rasporede.
- Kada su batati do pola pečeni, dodajte leblebije u rernu i pecite još 30 minuta.
- Dok se leblebije peku, u blender stavite suncokretove semenke, soja sos, sirće, beli luk, vodu i malo soli. Miksajte dok se ne dobije glatki sos.
- Kada su batati gotovi, izvadite ih iz rerne i napravite prorez po sredini. Malo izgnječite unutrašnjost, zatim dodajte kelj, začinjene leblebije, i na kraju prelijte suncokretovim krem sosom. Poslužite odmah.