Danas na meniju proteinski doručak sa belim pasuljem i paradajzom
Proteinski doručak je najbolja opcija da započnete vaš dan. Ukoliko ste pratili serijal o Glucose Goddess na Social Club-u, pretpostavljam da već znate koliko je bitno održavati nivo šećera u krvi izbalansiranim. Najpametniji način da to uradite je da započnete dan slanim doručkom sa dosta proteina, koji će sprečavati skokove glukoze u krvi a ujedno vas držati duže sitim.
Beli pasulj je izuzetno hranljiv i koristan dodatak ishrani, pružajući brojne zdravstvene benefite. Bogat je proteinima, što ga čini odličnom zamenom za meso u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Jedna porcija belog pasulja može da obezbedi značajan deo dnevnog unosa proteina, što je ključno za rast i oporavak mišića.
Takođe, beli pasulj je bogat vlaknima, koja su esencijalna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u regulaciji šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa 2, i podržavanju zdravlja srca.
Ovaj pasulj je bogat vitaminima i mineralima, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum i kalijum. Folna kiselina je posebno važna za trudnice jer pomaže u prevenciji urođenih mana, dok gvožđe sprečava anemiju.
Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode čine beli pasulj idealnim za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu. Takođe, beli pasulj sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od raznih hroničnih bolesti.
Proteinski doručak sa belim pasuljem i paradajzom:
Za 4-5 tosta
Sastojci
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica italijanske mešavine začina
- ½ kašičice čilija u prahu
- ½ kašičice Aleve paprike
- 8 sušenih paradajza, iseckanih
- 1 kašika svežeg origana, iseckanog ili 1 kašičica suvog origana
- 5 maslina (bez koštica i iseckanih)
- ½ kašike balzamiko sirćeta
- 2.5 kašike paradajz paste
- ½ šolje punomasnog kokosovog mleka (za nevegansku opciju, tu je pavlaka za kuvanje)
- 2 kašike nutritivnog kvasca (za nevegansku opciju, možete da narendate tvrdi kačkavalj)
- 1.5 šolja kuvanog belog pasulja ili iz konzerve (brža opcija je pasulj iz konzerve)
- Posuti iseckanim peršunom
- So i biber po ukusu
- 500 g mladog sira (može se koristiti i veganska alternativa)
- ⅓ šolje feta sira (opciono)
Uputstvo za pripremu
- Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulje, italijanske mešavine začina, čili u prahu i papriku. Pržite 1 minut. Zatim dodajte sušeni paradajz, origano i masline. Pržite 2 minuta. Dodajte balzamiko sirće i paradajz pastu i kuvajte dodatna 2 minuta.
- Dodajte kokosovo mleko i nutritivni kvasac (ili rendani kačkavalj) i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte pasulj i pržite još 2-3 minuta. Probajte i po želji dodajte so.
- U blenderu ili multipraktiku pomešajte mladi sir i fetu dok smesa ne postane potpuno glatka. Ako ne želite fetu, samo umutite mladi sir dok ne postane glatke teksture.
- Za serviranje: Na krišku tosta namažite željenu količinu umućenog mladog sira, dodajte sloj pasulja i pospite peršunom. Uživajte!
P.S. Nutritivni kvasac možete da pronađete u radnjama zdrave hrane.