Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: proteinski doručak

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: proteinski doručak

Danas na meniju proteinski doručak sa belim pasuljem i paradajzom

Proteinski doručak je najbolja opcija da započnete vaš dan. Ukoliko ste pratili serijal o Glucose Goddess na Social Club-u, pretpostavljam da već znate koliko je bitno održavati nivo šećera u krvi izbalansiranim. Najpametniji način da to uradite je da započnete dan slanim doručkom sa dosta proteina, koji će sprečavati skokove glukoze u krvi a ujedno vas držati duže sitim.

Beli pasulj je izuzetno hranljiv i koristan dodatak ishrani, pružajući brojne zdravstvene benefite. Bogat je proteinima, što ga čini odličnom zamenom za meso u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Jedna porcija belog pasulja može da obezbedi značajan deo dnevnog unosa proteina, što je ključno za rast i oporavak mišića.

Takođe, beli pasulj je bogat vlaknima, koja su esencijalna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u regulaciji šećera u krvi, smanjujući rizik od dijabetesa 2, i podržavanju zdravlja srca.

Ovaj pasulj je bogat vitaminima i mineralima, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum i kalijum. Folna kiselina je posebno važna za trudnice jer pomaže u prevenciji urođenih mana, dok gvožđe sprečava anemiju.

Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode čine beli pasulj idealnim za one koji žele da održe zdravu telesnu težinu. Takođe, beli pasulj sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, što može smanjiti rizik od raznih hroničnih bolesti.

Proteinski doručak sa belim pasuljem i paradajzom:

Za 4-5 tosta

Sastojci

  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica italijanske mešavine začina
  • ½ kašičice čilija u prahu
  • ½ kašičice Aleve paprike
  • 8 sušenih paradajza, iseckanih
  • 1 kašika svežeg origana, iseckanog ili 1 kašičica suvog origana
  • 5 maslina (bez koštica i iseckanih)
  • ½ kašike balzamiko sirćeta
  • 2.5 kašike paradajz paste
  • ½ šolje punomasnog kokosovog mleka (za nevegansku opciju, tu je pavlaka za kuvanje)
  • 2 kašike nutritivnog kvasca (za nevegansku opciju, možete da narendate tvrdi kačkavalj)
  • 1.5 šolja kuvanog belog pasulja ili iz konzerve (brža opcija je pasulj iz konzerve)
  • Posuti iseckanim peršunom
  • So i biber po ukusu
  • 500 g mladog sira (može se koristiti i veganska alternativa)
  • ⅓ šolje feta sira (opciono)

Uputstvo za pripremu

  • Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulje, italijanske mešavine začina, čili u prahu i papriku. Pržite 1 minut. Zatim dodajte sušeni paradajz, origano i masline. Pržite 2 minuta. Dodajte balzamiko sirće i paradajz pastu i kuvajte dodatna 2 minuta.
  • Dodajte kokosovo mleko i nutritivni kvasac (ili rendani kačkavalj) i mešajte dok se dobro ne sjedini. Dodajte pasulj i pržite još 2-3 minuta. Probajte i po želji dodajte so.
  • U blenderu ili multipraktiku pomešajte mladi sir i fetu dok smesa ne postane potpuno glatka. Ako ne želite fetu, samo umutite mladi sir dok ne postane glatke teksture.
  • Za serviranje: Na krišku tosta namažite željenu količinu umućenog mladog sira, dodajte sloj pasulja i pospite peršunom. Uživajte!

P.S. Nutritivni kvasac možete da pronađete u radnjama zdrave hrane.

Početak