Noć veštica, ili Halloween, obeležava se svake godine 31. oktobra. Poreklo ovog praznika vezuje se za keltski festival Samhain, kojim se obeležavao kraj leta i početak zime. Kelti su verovali da se u noći između 31. oktobra i 1. novembra granica između sveta živih i mrtvih briše, te su palili vatre i nosili maske kako bi oterali zle duhove. Danas se Noć veštica uglavnom slavi kao zabavni praznik, sa kostimima, žurkama i slatkišima. Deca u Americi se maskiraju u različite likove i idu od kuće do kuće tražeći slatkiše, dok odrasli širom sveta organizuju tematske žurke.
Ove godine, umesto kupovine gotovih slatkiša, zašto ne biste sami napravili svoje Halloween poslastice? To je zabavan i kreativan način da uđete u duh Noći veštica, a i odlična prilika da provedete kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima. Možete se držati naših recepata ili, ako želite da budete još originalniji, pustite mašti na volju i osmislite svoje jedinstvene slatkiše i grickalice koje će oduševiti vaše goste!
Evo nekoliko ideja za poslastice za Noć veštica koje možete lako napraviti kod kuće:
Čarobne metle od jagoda
- Sveže jagode
- Mlečna čokolada za topljenje
- Čokoladne žitarice u obliku kolutova
- Grisine
Priprema:
- Istopite mlečnu čokoladu.
- Umočite jagode u čokoladu, ostavljajući vrh jagode nepokriven.
- Na vrh svake jagode stavite čokoladnu žitaricu.
- Prelijte jagode sa malo otopljene čokolade.
- Na vrh jagode zabodite grisinu da predstavlja dršku metle.
- Ostavite da se čokolada stegne pre služenja.
Spooky Spiderwebs
- Grisine
- Čokolada za topljenje, bela ili crna
- Halloween posip
Stavite 8 grisina na pek papir u obliku zvezde. Otopite čokoladu, a zatim je istisnite na grisine da izgledaju kao paukove mreže. Pospite pre nego što se čokolada stegne.
Halloween kokteli
Dve kapljice crvene jestive boje stavite u med, dodajte pola kapljice plave, ako i toliko, kako bi izgledalo realistično. Takođe, možete umesto meda koristiti sirup.
Kornet uvaljati u čokoladu, zatim u urkasni crni kristal. Staviti sladoled od matche ili pistaća u kornet, pa sve zajedno u čašu, zatim sipati kafu.
Marshmallow Cobwebs
Ghostly Pumpkin Spice Mousse Cups
Sipajte mousse od začina bundeve (recept u nastavku teksta) preko prethodno napravljene čokoladne torte, a zatim ih ukrasite šlagom. Mogu se lako napraviti bez glutena, bez šećera, sa malo ugljenih hidrata.
Sastojci:
1 konzerva (425 g) pirea od bundeve
225 g krem sira, omekšanog
480 ml slatke pavlake
2 1/2 kašičice mešavine začina za pitu od bundeve
1 kašika ekstrakta vanile
1/4 šolje šećera u prahu po izboru (za verziju bez šećera koristite steviju ili eritritol, i prilagodite ukusu)
1/2 šolje prepečenih polovina pekan oraha
jestive oči za dekoraciju
ostaci ili gotova čokoladna torta
Priprema
- Šlag: Stavite mutilice i posudu za mućenje u zamrzivač na 5 minuta da se ohlade. Zatim dodajte slatku pavlaku u posudu, sa 1 kašičicom vanile i šećera u prahu po izboru. Mutite na velikoj brzini dok ne postane gusto. Ohladite dok ne budete spremni za upotrebu. Možete i da kupite šlag krem.
- Mousse od bundeve: Umutite krem sir, pire od bundeve, začine za pitu od bundeve, ekstrakt vanile i 1/8 šolje šećera u prahu po ukusu dok ne postane glatko. Nežno umešajte 1/2 šolje šlaga. Stavite u frižider na 2 sata da se ohladi i stegne.
- Sastavljanje: Na dno male posude za parfait ili tegle dodajte tortu ili mrvice kolačića po izboru. Zatim dodajte mousse od bundeve i prelijte mrvicama torte i komadićima pekan oraha. Stavite šlag u kesicu za dekoraciju sa širokim okruglim vrhom i istisnite na vrh u obliku duha. Dodajte jestive oči, a za usta, oblikujte ostatke mrvica torte u mali ovalni oblik i spljoštite. Uživajte!
- Saveti: Nemate jestive oči? Umesto toga koristite čokoladne mrvice. Ili oblikujte ostatke mrvica torte u male kuglice.
GHOSTY TOASTIES
Sastojci:
Otopljeni puter
Hleb isečen na kriške (beli ili integralni)
Kriške trapist sira
Izrendana mozzarela
Kalup za kolače u obliku duha ili papirni šablon
Crna prehrambena boja
Sriracha sos
Priprema
- Zagrejte rernu na 230°C. Obilno premažite jednu stranu obe kriške hleba otopljenim puterom. Stavite prvu krišku hleba „namazanom stranom nadole” na pleh za pečenje.
- Podelite izrendani beli sir u dve činije. Dodajte kap crne prehrambene boje u jednu činiju i mešajte dok se ne sjedini. Ostavite da odstoji 5 minuta. Ređajte sir u prugama, naizmenično beli i crni. Dodajte drugu krišku hleba na vrh, namazanom stranom nagore.
- Isecite oblik duha iz kriški trapist sira i ostavite sa strane (nemojte ih još dodavati!). Stavite sendviče u rernu na 4 minuta. Nakon 4 minuta pažljivo okrenite sendvič. Dodajte duhove od sira na prepečenu stranu i pecite još 4 minuta. Kada se ispeče, dodajte sriracha sos da napravite oči i usta duhu. Ostavite da se ohladi 2 minuta.
Halloween zalogaji od testa
Njoki u obliku bundeve
Za njoke od bundeve:
1 1/2 šolje (190 g) višenamenskog brašna
veliki krompir, oljušten i isečen na velike komade
1 šolja (240 g) pirea od bundeve
1 kašičica (5 g) soli
1/8 kašičice mlevenog muškatnog oraščića (opciono)
Za sos od bundeve:
1 kašika (14 g) neslanog putera
1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
5 do 6 čena belog luka, iseckanih
3/4 šolje (180 ml) mleka
1/2 šolje (120 ml) pavlake
3 kašike (45 g) pirea od bundeve
1/4 šolje (25 g) parmezana
Prstohvat soli
1/8 kašičice crnog bibera
Priprema:
- Stavite krompir u srednju šerpu, prekrijte sa 2-3 cm vode i prokuvajte. Smanjite vatru, kuvajte na laganoj vatri 20-30 minuta dok se lako ne probuši viljuškom. Ocedite, sačuvajte 1/4 šolje (60 ml) škrobne vode i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Krompir dobro izgnječite gnječilicom za krompir. Izmerite 3/4 šolje (170 g) zbijenog krompira, a ostatak sačuvajte za kasnije.
- Na čistoj površini pomešajte pire krompir sa višenamenskim brašnom, bundevom i solju. Mesite dok se ne formira mekano, blago lepljivo testo. Po potrebi dodajte brašno ili sačuvanu škrobnu vodu.
- Kada postane glatko, kratko premesite testo. Oblikujte u pravougaonik visine 1-2 cm, isecite horizontalno na kriške, svaku razvaljajte u uže prečnika 1 cm i isecite na njoke. Po želji, njoke možete oblikovati u oblik bundeve pomoću noža.
- Prokuvajte veliku šerpu posoljene vode. Kada voda proključa, dodajte njoke i mešajte da se ne zalepe. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu, a zatim ostavite da odstoje 30 sekundi. Pomoću šupljikave kašike prebacite skuvane njoke u tiganj i kratko propržite u sosu nekoliko minuta.
Sos od bundeve:
U tiganju na srednjoj vatri otopite puter. Dodajte crni luk, pecite dok ne postane proziran, a zatim dodajte beli luk i kuvajte 2-3 minuta. Dodajte mleko, pavlaku, parmezan, so, pire od bundeve i crni biber i ostavite da se kuva. Stavite njoke od bundeve u sos i poslužite!