Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: elevated pileća supa

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: elevated pileća supa

Danas na meniju pileća supa sa orzo pastom i limunom

Pileća supa vraća u detinjstvo. To je nešto zajedničko mnogim domovima i podseća nas na bezbrižne dane. Postoji jedan recept koji sam često pravila (doduše bez mesa) koji ću podeliti sa vama. Kao neka moderna verzija naše pileće supe, ali je zapravo u pitanju Mediteransko jelo.

Baš kao i salata, činija supe ima mnogo zdravstvenih prednosti jer vam omogućava da jedete više povrća bogatog hranljivim materijama.

#1 Jača vaše kosti

Životinjske kosti su bogate kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i drugim oligoelementima — istim mineralima koji su potrebni za izgradnju i jačanje vaših kostiju. Pileća supa je puna većine ovih minerala.

#2 Oslobodite se viška kilograma

Pileća supa može biti relativno niskokalorična hrana: jednostavan način da uklonite višak masnoće je da ohladite supu nakon kuvanja i skinete sloj masnoće s vrha. Takođe vam daje osećaj sitosti. Ovo osigurava da ste uneli dobru količinu hranljivih materija i takođe se držali dalje od druge masne hrane koju obično jedemo prekomerno.

#3 Kontroliše krvni pritisak

Studije sugerišu da proteini pronađeni u piletini, posebno u njenim ekstremitetima, pomažu u smanjenju krvnog pritiska. Osobe koje pate od ovog problema treba da uključe pileću supu u svoju ishranu i takođe paze na količinu soli koja se dodaje, jer to može da smanji pozitivan efekat koje vaše telo može imati od supe.

#4 Radi na vašim mišićima

Poznato je da je piletina odličan izvor proteina i aminokiselina koje su veoma dobre za rast mišića i drugih tkiva. Stoga, činija pileće supe može biti odličan dodatak vašoj dnevnoj ishrani.

#5 Gradi imuni sistem

Ostali ključni sastojci u pilećoj supi uključuju luk, beli luk i dodatno povrće koje dodaje ukus i zdravu dozu važnih hranljivih materija potrebnih za dobro funkcionisanje imunog sistema.

Pileća supa sa orzo pastom i limunom:

Sastojci:

  • Piletina
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • oko 600 g pilećih grudi bez kostiju i kože
  • Začini
    • 1 kašičica svake: suvog origana, bosiljka, peršuna
    • 0.5 kašičice sušene mirođije
  • Supa
    • 120 g belog vina
    • 2 kašike putera
    • 1 mali crni luk, iseckan
    • 100 g šargarepe, iseckane
    • 2 štapića celera, iseckana
    • 4 čena belog luka
    • 1.5 l pilećeg bujona
    • 120 g pavlake za kuvanje
    • 60 g svežeg spanaća
    • 50 g sveže narendanog parmezana
    • Sok od 1 limuna (3-4 kašike)
    • 125 g orza, sirov

Uputstvo za pripremu:

  • Napomena: Orzo se kuva odvojeno u ovom receptu kako bi se osiguralo da ne apsorbuje previše bujona. Ovo omogućava da se ostaci supe mogu staviti u frižider ili zamrznuti posebno. Svež orzo se može skuvati i poslužiti uz ostatke.
  • Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Začinite piletinu biberom i dodajte je u zagrejani lonac. Pržite sa svake strane 3-4 minuta, dok ne dobije zlatnu boju (sredina ne mora biti potpuno skuvana.) Izvadite i ostavite da odstoji 10 minuta, zatim isecite ili iskidajte na komade.
  • Dodajte belo vino u tiganj na srednjoj vatri i koristite silikonsku lopaticu da “očistite” dno lonca. Dovedite do blagog ključanja i pustite da se krčka 4 minuta, ili dok se ne smanji na pola. Dodajte puter zajedno sa lukom, šargarepom i celerom. Omekšajte 5 minuta, zatim dodajte beli luk i kuvajte još 1 minut.
  • Dodajte začine i promešajte da se sve sjedini. Dodajte pileći bujon. Dovedite do ključanja, zatim smanjite na lagano krčkanje. Vratite piletinu i lagano kuvajte dok ne bude potpuno skuvana.
  • Dok supa krčka, skuvajte orzo u odvojenom loncu sa slanom vodom prema uputstvu na pakovanju. Procedite kada je skuvano.
  • Smanjite temperaturu supe na nisko i umešajte pavlaku za kuvanje. Postepeno dodajte parmezan, stalno mešajući.
  • Dodajte spanać i pustite da se zagreje 2-3 minuta, ili dok ne omekša. Sklonite sa vatre.
  • Umešajte sok od limuna.
  • Dodajte kuvani orzo u činije za serviranje i prelijte supom. Poslužite!
Početak