Sada čitate
3 dezerta sa pekan orasima

3 dezerta sa pekan orasima

pekan orasi

Pekan orasi, sa svojim bogatim, puterastim ukusom i hrskavom teksturom, pravi su dragulj jesenje kuhinje. Sem što su ukusni, pekan orasi su i prava riznica zdravstvenih benefita. Bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima, koji doprinose zdravlju srca, regulaciji šećera u krvi i jačanju imuniteta. Takođe su odličan izvor vitamina E, cinka, magnezijuma i kalijuma.

Zanimljivo je da su pekan orasi poreklom iz Severne Amerike, gde su ih Indijanci koristili u ishrani vekovima. Danas su popularni širom sveta, a posebno ih cene u američkoj kuhinji, gde su neizostavni sastojak pita, kolača i drugih dezerta. Pita od pekan oraha je čak i zvanični dezert američke države Teksas! U SAD se godišnje proizvede oko 113 miliona kilograma pekan oraha. Drvo ovog oraha može da živi i do 300 godina, a orasi su bogatiji antioksidansima od bilo koje druge vrste orašastih plodova. U nastavku vam predstavljamo tri nezaboravna dezerta sa pekan orasima koji će oduševiti vaše nepce i probuditi praznično raspoloženje.

Pekan orasi dezerti

Butter Pecan Cookies

Sastojci:

Za puter sa pekan orasima:
1 1/4 šolje (150 g) pekan oraha, sitno iseckanih
3 kašike (45 g) neslanog putera

Za kolačiće:
2 1/2 šolje (310 g) višenamenskog brašna
1 kašika (15 g) kukuruznog skroba
3/4 kašičice (4 g) soli
1/2 kašičice (2 g) mlevenog cimeta
1 kašičica (5 g) sode bikarbone
2 štapića (225 g) neslanog putera, otopljenog dok ne porumeni
1 šolja (200 g) tamno smeđeg šećera, zbijenog
1/2 šolje (100 g) kristal šećera
1 kašika (15 ml) ekstrakta vanile
2 velika jaja plus 1 žumance, sobne temperature
16 polovina pekan oraha, za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Za puter sa pekan orasima:

Otopite puter u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckane pekan orahe i pecite, povremeno mešajući, 4 do 5 minuta, ili dok se lagano ne ispeku. Ostavite sa strane dok ne zatreba.

    Za kolačiće:

    1. U velikoj posudi pomešajte brašno, kukuruzni skrob, so, cimet i sodu bikarbonu; dobro umutite da se sjedini, a zatim ostavite sa strane dok ne zatreba.
    2. U maloj šerpici, na srednjoj vatri, otopite puter. Nastavite da kuvate puter, povremeno mešajući. Dobro pazite. Vrh putera treba da postane penast. I trebalo bi da čujete pucketanje. Puter će se pretvoriti u bogatu boju ćilibara, sa sitnim smeđim mrvicama na dnu. I imaće blago orašastu aromu. Kada puter dostigne ovu fazu, odmah sklonite sa vatre i sipajte u veliku posudu za mešanje.
    3. Dodajte oba šećera u posudu za mešanje i dobro umutite da se sjedine.
    4. Dodajte vanilu. Umutite jaja i žumance, jedno po jedno, muteći dok se jaja ne sjedine.
    5. Koristeći gumenu lopaticu, umešajte brašno, mešajući dok se ne sjedini. Umešajte puter sa pekan orasima.
    6. Pokrijte posudu i ohladite u frižideru 4 sata.

    Pečenje:

    1. Zagrejte rernu na 190°C. Obložite dva velika pleha za pečenje pek papirom.
    2. Koristeći veliku kašiku za kolačiće, podelite testo na kuglice veličine 3 kašike i stavite ih na pripremljene plehove, ostavljajući oko 8 cm između svake kuglice testa za širenje.
    3. Čvrsto pritisnite polovinu pekan oraha na vrh svake kuglice testa za kolačiće.
    4. Pecite, jedan pleh po jedan pleh, u zagrejanoj rerni 10 do 11 minuta. Ako se neke ivice rašire tokom pečenja, koristite lopaticu i lagano ih pritisnite nazad čim izvadite kolačiće iz rerne.
    5. Pospite tople kolačiće kristal šećerom.
    6. Ostavite kolačiće da se ohlade na plehu 15 minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.

    Salted Maple Pecan Pie Bars

    Sastojci:

    Za koru:
    1 šolja (226 g) slanog putera, otopljenog
    2 šolje + 3 kašike (284 g) višenamenskog brašna
    1/2 šolje (110 g) svetlo smeđeg šećera, zbijenog
    3/4 kašičice cimeta
    1/4 kašičice soli

    Za fil od pekan oraha:
    (113 g) slanog putera
    (120 ml) čistog javorovog sirupa
    (110 g) svetlo smeđeg šećera, zbijenog
    3 kašike slatke pavlake, sobne temperature
    2 velika jaja, sobne temperature
    (390 g) pekan oraha
    1/8 kašičice soli
    1 kašičica ekstrakta vanile
    3/4 kašičice cimeta

    Šlag (opciono)
    Za serviranje:
    Krupna morska so, za posipanje
    Sladoled (opciono)

    Priprema:

    1. Zagrejte rernu na 180°C. Poprskajte pleh dimenzija 23×33 cm sprejom za pečenje i obložite pek papirom.
    2. Napravite koru: Otopite puter u srednjoj posudi i umešajte preostale sastojke za koru dok ne dobijete krupne mrvice. Utisnite ovo na dno pripremljenog pleha u ravnomernom sloju. Izbockajte koru viljuškom (ovo sprečava da se naduva). Pecite 18-20 minuta. Ostavite sa strane.
    3. Napravite fil od pekan oraha: Umutite dva jaja u srednjoj posudi i ostavite sa strane. U srednjoj šerpi pomešajte puter, javorov sirup, smeđi šećer i slatku pavlaku. Zagrejte na srednjoj vatri i mešajte da se sjedini. Kada se puter otopi, dovedite smesu do ključanja, a zatim ostavite da ključa, lagano mešajući, 3 minuta. Sklonite šerpu sa vatre. Sipajte ⅓ šolje smese putera i šećera u staklenu mericu. Polako sipajte ovo u posudu sa jajima, snažno mešajući sve vreme. Ovo temperira jaja – radite polako da ih ne biste skuvali. Kada ovo završite, polako sipajte ovu smesu iz posude sa jajima nazad u šerpu, snažno mešajući dok sipate. Umešajte pekan orahe, so, vanilu i cimet. Sipajte ovu smesu preko pečene kore.
    4. Pecite: Pecite 28 do 34 minuta. Centar će se malo tresti kada pomerite pleh, a čačkalica će izaći uglavnom čista. Ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.
    5. Servirajte i čuvajte: Isecite ohlađene štanglice i poslužite sa šlagom. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3-4 dana. Ostavite štanglice da se vrate na sobnu temperaturu 20-40 minuta pre serviranja, osim ako ih ne volite hladne. Ostatke šlaga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 1-2 dana.

    Pekan orasi dezerti

    Browned Butter Maple Pecan Pie (Without Corn Syrup!)

    Sastojci:

    1 kora za pitu (domaća ili kupovna), ohlađena
    75 g neslanog putera
    300 g pekan oraha, grubo iseckanih
    4 velika jaja, sobne temperature
    180 ml pravog javorovog sirupa, plus još za premazivanje
    150 g tamno smeđeg šećera
    1 kašika višenamenskog brašna
    1 kašika burbona (opciono)
    kašičica ekstrakta vanile
    1/2 kašičice soli
    1/2 kašičice mlevenog cimeta
    Fleur de sel ili krupna morska so, za serviranje

    Priprema:

    1. Prepecite orahe: Da biste prepekli pekan orahe, stavite ih na mali pleh sa ivicama u rernu na 180°C oko 8 do 10 minuta, mešajući jednom, dok ne zamirišu. Ostavite da se ohlade pre nego što grubo iseckate orahe.
    2. Propržite puter: U srednjem tiganju od nerđajućeg čelika na srednje niskoj vatri otopite puter. Povremeno mešajući gumenom špatulom, nastavite da kuvate puter, povećavajući temperaturu na srednju. Trebalo bi da postane penast uz zvuke pucketanja. Kada pucketanje prestane, nastavite da kuvate, mešajući svakih 30 sekundi, dok puter ne razvije aromu orašastih plodova i na dnu se ne počnu stvarati smeđe mrvice. Kada mrvice dobiju boju ćilibara, sklonite sa vatre i sipajte u posudu za mešanje, sastružući smeđe mrvice u posudu. Ostavite da se malo ohladi.
    3. Završite fil: U velikoj posudi za mešanje umutite jaja dok ne budu dobro umućena. Dodajte javorov sirup, smeđi šećer, brašno, burbon (ako koristite), vanilu, cimet i so. Postepeno umutite topli puter dok se ne sjedini. Ravnomerno rasporedite seckane pekan orahe po dnu još tople, delimično pečene kore za pitu. Sipajte smesu od jaja u koru, preko pekan oraha. Pecite na plehu sa ivicama oko 40 do 45 minuta, ili dok se ivice fila ne stegnu, ali centar i dalje bude malo klimav. Ako kora počne previše da tamni, pokrijte je folijom i nastavite sa pečenjem. Izvadite iz rerne i premažite sa oko 1 kašikom dodatnog javorovog sirupa, a zatim pospite krupnom morskom solju. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu na rešetki pre sečenja i serviranja.

    Recept za testo za pitu

    Sastojci:

    1 1/2 šolje (191 g) višenamenskog brašna
    1 kašika kristal šećera
    3/4 kašičice soli
    10 kašika (142 g) hladnog neslanog putera
    4 do 6 kašika ledene vode

    1. Pripremite koru za pitu: Razvaljajte testo na dobro pobrašnjenoj površini. Okrećite testo nakon svakog razvlačenja da se ne zalepi za podlogu i da bude ravnomerne debljine. Pazite da ne premesite testo. Rukama oblikujte ivice testa da budu glatke i da se ne bi stvorile pukotine. Po potrebi dodajte još brašna na testo, podlogu i oklagiju. Razvaljajte u krug prečnika 30-35 cm, u zavisnosti od dubine vašeg kalupa za pitu.
    2. Nežno umotajte testo oko oklagije, a zatim ga odmotajte i prebacite preko kalupa za pitu prečnika 23 cm. Lagano pritisnite u kalup, pazeći da ga ne istegnete da bi se uklopio. Makazama ili nožem isecite višak testa, ostavljajući 2,5 cm preklopa. Preklopite višak testa ispod sebe i utisnite ili izrežite ivice. Probušite dno testa viljuškom. Umotajte testo u plastičnu foliju i ohladite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći.
    3. Pecite koru: Zagrejte rernu na 200°C i podesite rešetku na donju trećinu. Obložite ohlađenu koru folijom, pritiskajući skroz do ivica kako biste bili sigurni da se neće spustiti. Napunite koru do vrha tegićima za pitu, kristal šećerom, pirinčem ili suvim pasuljem. Stavite na pleh sa ivicama. Pecite 20 minuta ili dok više ne bude sirovo. Uklonite foliju i tegove i pecite još 5 do 10 minuta ili dok ne porumeni. Smanjite temperaturu rerne na 180°C.

    Priprema testa:

    1. Zamrznite puter 10 minuta ili dok se ne ohladi. Izrendajte puter koristeći velike rupe rendeta (ili koristeći nastavak za rendanje vašeg multipraktika – pogledajte dole). Vratite izrendani puter u zamrzivač na još 10 minuta. Alternativno, možete i iseckati smrznuti puter na komade oštrim nožem.
    2. U dubljoj, srednjoj posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan izrendani puter, mešajući da se sjedini. Brzo radite, koristite ruke da biste dodatno isekli i izlomili puter na komade veličine malog graška. Možete koristiti i seckalicu za testo ili dva noža.
    3. Prelijte nekoliko kašika vode preko smese i promešajte da se navlaži. Nastavite da dodajete preostalu vodu dok se testo ne sjedini i ne ostane zalepljeno kada se pritisne između dva prsta. U redu je ako je testo i dalje mrvičasto i neuredno.
    4. Okrenite smesu na čistu radnu površinu. Rukama pritisnite testo zajedno u grudvastu masu. Nežno preklopite jednu polovinu testa preko i na sebe, ponavljajući ovo tri puta, dok se ne sjedini u kompaktnu masu.
    5. Koristite lopaticu za testo da isečete testo na pola (ako pravite dve kore). Umotajte svaku polovinu u plastičnu foliju. Pritisnite svako testo umotano u plastiku da biste stvorili oblik diska širine 10 cm. Ohladite u frižideru najmanje šest sati, po mogućnosti preko noći.
    Početak