Danas na meniju zdravi obrok sa tikvicama
Tikvice su povrće koje svakog leta nanovo volimo. Lagane su, zdrave, imaju nizak sadržaj kalorija, a mogu da se koriste na mnoge načine. Kako zdrava ishrana biva sve popularnija tako nailazimo na torte sa tikvicama, nudle od tikvica, potaže, i bezbroj drugih, neočekivanih opcija.
Odličan su izbor za zdravu ishranu. Visok sadržaj vode pomaže u hidrataciji tela. Bogate su vlaknima, što poboljšava varenje i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Tikvice sadrže važne vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamin A, magnezijum i kalijum, koji jačaju imuni sistem, poboljšavaju vid i održavaju zdravlje srca. Lako se pripremaju i mogu se koristiti u raznim jelima, uključujući salate, supe i priloge. Redovna konzumacija tikvica može doprineti boljem zdravlju i obezbediti vam potrebne nutrijente.
Tikvice su odličan izbor pri kuvanju jer nemaju jak ukus, stoga mogu lako da se kombinuju sa raznim začinima i namirnicama.
Kako da napravite pečene tikvice sa kremom od feta sira i bosiljka?
Sastojci:
- 3 male/srednje tikvice
- Maslinovo ulje
- So i biber
Krema od feta sira i bosiljka
- 225 g feta sira
- 1/4 šolje sitnog sira ili rikote
- 1/2 šolje listova bosiljka
- 2 kašike soka od limuna
- 1 čen belog luka
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- Prstohvat soli
Garnir
- Seckani pistaći
- Sveži, seckani bosiljak
- Med
- Krupna so
Priprema:
- Odsecite stabljiku tikvica i prepolovite ih po dužini. Položite tikvice, presečena strana gore, na dasku za sečenje. Koristeći vrh noža, napravite 5-6 dijagonalnih rezova na tikvicama, pazeći da ne presečete tikvice skroz.
- Začinite solju i biberom.
- Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, pa dodajte oko 3 kašike maslinovog ulja. Kada se ulje zagreje, stavite tikvice, presečena strana nadole. Pržite tikvice na srednjoj temperaturi oko 3 minuta sa svake strane, dok ne porumene. Ponovite sa preostalim tikvicama i ostavite ih da odstoje dok pripremate umućeni feta sir.
- Sve sastojke za umućeni feta sir stavite u blender ili procesor hrane i blendajte dok ne postane glatko. Dodajte više maslinovog ulja po potrebi za blendanje.
- Za serviranje, namažite umućeni feta sir na tanjir za serviranje ili na običan tanjir, i odozgo poređajte tikvice, pospite zdrobljenim pistaćima, seckanim bosiljkom, medom i prstohvatom krupne soli (po želji).
- Ostatak umućenog feta sira može se čuvati u frižideru do nedelju dana i koristiti uz pečeno povrće ili kao namaz za sendviče. Ostatak tikvica može se čuvati u frižideru do 4 dana i podgrejati u rerni ili na tiganju.