Ovsena kaša je već dugo na tronu zdravih doručaka, ali ponekad njen ukus može postati pomalo monoton. Ako tražite način da osvežite svoju jutarnju rutinu i unesete raznolikost u ovaj hranljivi obrok, na pravom ste mestu! Predstavljamo vam tri ukusna i jednostavna recepta za ovsenu kašu, svaki sa svojim jedinstvenim spojem aroma i tekstura.
Ovsena kaša sa kumkvatima u medu i prepečenim puterom od badema i lešnika
Sastojci:
Za ovsenu kašu:
1 šolja ovsenih pahuljica (steel-cut)
2½ šolje filtrirane vode
1 supena kašika punomasnog jogurta
½ kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat morske soli
Za kumkvate:
1 funta kumkvata, tanko isečenih i očišćenih od koštica
1 šolja livadskog ili bagremovog meda
Za prepečeni puter od badema i lešnika:
2 šolje sirovih badema
1 šolja sirovih lešnika
1 kašičica mlevenog kardamoma
½ kašičice fine morske soli
Priprema:
- Pripremite ovsene pahuljice: Pomešajte ovsene pahuljice, jogurt i 1½ šolje vode u maloj šerpi. Mešajte dok se jogurt ne sjedini, a zatim ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi preko noći.
- Napravite kumkvate u medu: Stavite isečene i očišćene kumkvate u teglu i prelijte ih medom dok ne budu potpuno prekriveni. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi 8 sati, a zatim teglu čuvajte u frižideru.
- Napravite prepečeni puter od badema i lešnika:
- Zagrejte rernu na 175°C.
- Rasporedite bademe i lešnike na pleh i pecite ih 15 minuta, ili dok ne porumene i ne zamirišu. Pažljivo ih pratite da ne zagore.
- Prebacite pečene orašaste plodove u blender i miksajte na velikoj brzini dok ne dobijete glatku, svilenkastu masu. Ovo može potrajati nekoliko minuta.
- Dodajte kardamom i so i ponovo kratko izmiksajte da se sjedini.
- Kuvajte ovsenu kašu: Ujutru stavite šerpu sa natopljenim pahuljicama na šporet na srednju vatru. Dodajte preostalu šolju vode, ekstrakt vanile i so. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 8 minuta, povremeno mešajući. Kuvajte još nekoliko minuta ako želite mekšu ili gušću kašu.
- Poslužite: Poslužite toplu ovsenu kašu sa prepečenim puterom od badema i lešnika i kumkvatima u medu.
Ovsena kaša sa ukusom bundeve
Sastojci:
SASTOJCI ZA KAŠU:
50g krupnih ovsenih pahuljica
2 supene kašike pirea od bundeve
¾ kašičice mešavine začina za bundevu (cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić)
1 šolja (250ml) mleka po izboru
1 šolja (250ml) vode
2 supene kašike šećera/zaslađivača po izboru
Prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanile
ZA PRELIV:
Puter od orašastih plodova po izboru – kakao puter od kikirikija je odličan izbor
Pečeni pekan orasi
Komadići kakaoa
Javorov sirup
Po želji: Jogurt po izboru
Priprema:
- U srednju šerpu dodajte sve sastojke za kašu, ostavite na srednjoj vatri par minuta dok ne proključa.
- Smanjite vatru na nisku, poklopite poklopcem i ostavite da se kaša zgusne 10-15 minuta.
- Kada se kaša zgusne po vašoj želji, sipajte je u činiju i prelijte prelivom po izboru.
- Možete sačuvati i za sutradan — samo čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 4 dana.
Napomene:
- Ako nemate mešavinu začina za bundevu, možete je napraviti sami mešanjem cimeta, đumbira, muskatnog oraščića i karanfilića.
- Pekan orasi se mogu zameniti orasima, lešnicima ili bademima.
- Javorov sirup se može zameniti medom ili agava sirupom.
Bounty ovsena kaša
Sastojci:
40g sitnih ili mlevenih ovsenih pahuljica
10g kokosovog brašna
1 kašičica agava sirupa (opciono)
100ml biljnog mleka (ili kravljeg mleka)
150g grčkog jogurta sa ukusom kokosa/vanile/belog
Preliv: 10g istopljene crne čokolade + kokosovo brašno
Priprema:
- Pomešajte ovsene pahuljice, biljno mleko, kokosovo brašno i zaslađivač (po želji).
- Dodajte grčki jogurt.
- Prelijte istopljenom crnom čokoladom i kokosovim brašnom.
- Ostavite u frižideru preko noći i uživajte ujutru.
Napomene:
- Umesto agava sirupa možete koristiti med ili javorov sirup.
- Možete koristiti bilo koju vrstu biljnog mleka.
- Ako nemate grčki jogurt sa ukusom kokosa, možete koristiti običan grčki jogurt i dodati malo kokosovog ekstrakta.


