Sada čitate
Ovsena kaša na tri načina

Ovsena kaša na tri načina

Ovsena kaša sa ukusom bundeve

Ovsena kaša je već dugo na tronu zdravih doručaka, ali ponekad njen ukus može postati pomalo monoton. Ako tražite način da osvežite svoju jutarnju rutinu i unesete raznolikost u ovaj hranljivi obrok, na pravom ste mestu! Predstavljamo vam tri ukusna i jednostavna recepta za ovsenu kašu, svaki sa svojim jedinstvenim spojem aroma i tekstura.

Ovsena kaša sa kumkvatima u medu i prepečenim puterom od badema i lešnika

Sastojci:

Za ovsenu kašu:
1 šolja ovsenih pahuljica (steel-cut)
2½ šolje filtrirane vode
1 supena kašika punomasnog jogurta
½ kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat morske soli

Za kumkvate:
1 funta kumkvata, tanko isečenih i očišćenih od koštica
1 šolja livadskog ili bagremovog meda

Za prepečeni puter od badema i lešnika:
2 šolje sirovih badema
1 šolja sirovih lešnika
1 kašičica mlevenog kardamoma
½ kašičice fine morske soli

Priprema:

  1. Pripremite ovsene pahuljice: Pomešajte ovsene pahuljice, jogurt i 1½ šolje vode u maloj šerpi. Mešajte dok se jogurt ne sjedini, a zatim ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi preko noći.
  2. Napravite kumkvate u medu: Stavite isečene i očišćene kumkvate u teglu i prelijte ih medom dok ne budu potpuno prekriveni. Ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi 8 sati, a zatim teglu čuvajte u frižideru.
  3. Napravite prepečeni puter od badema i lešnika:
    • Zagrejte rernu na 175°C.
    • Rasporedite bademe i lešnike na pleh i pecite ih 15 minuta, ili dok ne porumene i ne zamirišu. Pažljivo ih pratite da ne zagore.
    • Prebacite pečene orašaste plodove u blender i miksajte na velikoj brzini dok ne dobijete glatku, svilenkastu masu. Ovo može potrajati nekoliko minuta.
    • Dodajte kardamom i so i ponovo kratko izmiksajte da se sjedini.
  4. Kuvajte ovsenu kašu: Ujutru stavite šerpu sa natopljenim pahuljicama na šporet na srednju vatru. Dodajte preostalu šolju vode, ekstrakt vanile i so. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 8 minuta, povremeno mešajući. Kuvajte još nekoliko minuta ako želite mekšu ili gušću kašu.
  5. Poslužite: Poslužite toplu ovsenu kašu sa prepečenim puterom od badema i lešnika i kumkvatima u medu.
Ovsena kaša sa kumkvatima u medu i prepečenim puterom od badema i lešnika

Ovsena kaša sa ukusom bundeve

Sastojci:

SASTOJCI ZA KAŠU:
50g krupnih ovsenih pahuljica
2 supene kašike pirea od bundeve
¾ kašičice mešavine začina za bundevu (cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić)
1 šolja (250ml) mleka po izboru
1 šolja (250ml) vode
2 supene kašike šećera/zaslađivača po izboru
Prstohvat soli
½ kašičice ekstrakta vanile

ZA PRELIV:
Puter od orašastih plodova po izboru – kakao puter od kikirikija je odličan izbor
Pečeni pekan orasi
Komadići kakaoa
Javorov sirup
Po želji: Jogurt po izboru

Priprema:

  1. U srednju šerpu dodajte sve sastojke za kašu, ostavite na srednjoj vatri par minuta dok ne proključa.
  2. Smanjite vatru na nisku, poklopite poklopcem i ostavite da se kaša zgusne 10-15 minuta.
  3. Kada se kaša zgusne po vašoj želji, sipajte je u činiju i prelijte prelivom po izboru.
  4. Možete sačuvati i za sutradan — samo čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 4 dana.

Napomene:

  • Ako nemate mešavinu začina za bundevu, možete je napraviti sami mešanjem cimeta, đumbira, muskatnog oraščića i karanfilića.
  • Pekan orasi se mogu zameniti orasima, lešnicima ili bademima.
  • Javorov sirup se može zameniti medom ili agava sirupom.
Ovsena kaša sa ukusom bundeve

Bounty ovsena kaša

Sastojci:

40g sitnih ili mlevenih ovsenih pahuljica
10g kokosovog brašna
1 kašičica agava sirupa (opciono)
100ml biljnog mleka (ili kravljeg mleka)
150g grčkog jogurta sa ukusom kokosa/vanile/belog
Preliv: 10g istopljene crne čokolade + kokosovo brašno

Priprema:

  1. Pomešajte ovsene pahuljice, biljno mleko, kokosovo brašno i zaslađivač (po želji).
  2. Dodajte grčki jogurt.
  3. Prelijte istopljenom crnom čokoladom i kokosovim brašnom.
  4. Ostavite u frižideru preko noći i uživajte ujutru.

Napomene:

  • Umesto agava sirupa možete koristiti med ili javorov sirup.
  • Možete koristiti bilo koju vrstu biljnog mleka.
  • Ako nemate grčki jogurt sa ukusom kokosa, možete koristiti običan grčki jogurt i dodati malo kokosovog ekstrakta.
Bounty ovsena kaša
Početak