Sada čitate
Hedonizam za nepca: mousse na tri načina

Hedonizam za nepca: mousse na tri načina

Kafeni mousse

Mousse, ta vazdušasta poslastica, predstavlja savršen spoj teksture i ukusa. Bilo da se radi o osvežavajućoj voćnoj kreaciji, dekadentnoj čokoladnoj poslastici ili egzotičnom ukusu piña colada mousse-a, ova slastica osvaja svojom lakoćom i bogatstvom aroma. U nastavku teksta istražujemo čarobni svet mousse-a, otkrivajući tajne njegove pripreme i raznolikost ukusa koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.

Dekadentni čokoladni mossue

Sastojci

1+1/2 šolje (260g) crne čokolade, otopljene
1 šolja kuvanog pirinča
1/2 šolje vrele vode
Kakao prah, za posipanje

[Priprema]
  1. Započnite tako što ćete otopiti crnu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, zagrevajući je u intervalima od 30 sekundi dok se potpuno ne otopi.
  2. U blenderu sjedinite kuvani pirinač, vrelu vodu i otopljenu crnu čokoladu. Blendirajte dok ne dobijete glatku, baršunastu teksturu poput musa.
  3. Smesu sipajte u posudu i stavite u frižider na 2 sata dok se ne stegne.
  4. Kada se puding stegne, pospite ga kakao prahom i uživajte!

Kremasti kafeni mousse za 5 minuta

Sastojci:

150 g leda
15 g instant kafe
85 g belog šećera ili možete koristiti i smeđi šećer
150 ml hladne vode
Kakao prah

Piña Colada Mousse

Sastojci za 4 porcije:

350 ml slatke pavlake
50 ml Baileys Pina Colada likera
200 g bele čokolade
150 g smrznutih/svežih komadića ananasa
4-5 kašika smeđeg šećera
300 ml slatke pavlake
2 kašičice vanilin šećera
Tostirane kokosove ljuspice

[Priprema]
  1. Zagrejte slatku pavlaku i dodajte joj belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite u frižideru preko noći. Sledećeg dana umutite čokoladnu smesu dok ne dobijete čvrste vrhove.
  2. Karamelizovani ananas: Stavite komadiće ananasa u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte na laganoj vatri dok ananas ne omekša i postane lepljiv. Ostavite da se ohladi.
  3. Šlag: Umutite preostalu slatku pavlaku sa vanilin šećerom ili kupite prašak za šlag.
  4. U čaše sipajte mousse od bele čokolade. Preko mousse-a stavite karamelizovane komadiće ananasa.
  5. Na vrh dodajte šlag i pospite tostiranim kokosovim ljuspicama.

Napomene:

  • Umesto Baileys Piña Colada likera, možete koristiti i drugi liker sa ukusom ananasa ili kokosa.
  • Ako nemate tostirane kokosove ljuspice, možete ih tostirati sami u tiganju na laganoj vatri dok ne porumene.
  • Ovaj dezert je najbolje poslužiti odmah nakon pripreme.

Foto: Instagram: @shivesh17 / @adriaccopa / @officialsimplymarta

Početak