Mousse, ta vazdušasta poslastica, predstavlja savršen spoj teksture i ukusa. Bilo da se radi o osvežavajućoj voćnoj kreaciji, dekadentnoj čokoladnoj poslastici ili egzotičnom ukusu piña colada mousse-a, ova slastica osvaja svojom lakoćom i bogatstvom aroma. U nastavku teksta istražujemo čarobni svet mousse-a, otkrivajući tajne njegove pripreme i raznolikost ukusa koji će zadovoljiti i najistančanija nepca.
Dekadentni čokoladni mossue
Sastojci
1+1/2 šolje (260g) crne čokolade, otopljene
1 šolja kuvanog pirinča
1/2 šolje vrele vode
Kakao prah, za posipanje
- Započnite tako što ćete otopiti crnu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, zagrevajući je u intervalima od 30 sekundi dok se potpuno ne otopi.
- U blenderu sjedinite kuvani pirinač, vrelu vodu i otopljenu crnu čokoladu. Blendirajte dok ne dobijete glatku, baršunastu teksturu poput musa.
- Smesu sipajte u posudu i stavite u frižider na 2 sata dok se ne stegne.
- Kada se puding stegne, pospite ga kakao prahom i uživajte!
Kremasti kafeni mousse za 5 minuta
Sastojci:
150 g leda
15 g instant kafe
85 g belog šećera ili možete koristiti i smeđi šećer
150 ml hladne vode
Kakao prah
Piña Colada Mousse
Sastojci za 4 porcije:
350 ml slatke pavlake
50 ml Baileys Pina Colada likera
200 g bele čokolade
150 g smrznutih/svežih komadića ananasa
4-5 kašika smeđeg šećera
300 ml slatke pavlake
2 kašičice vanilin šećera
Tostirane kokosove ljuspice
- Zagrejte slatku pavlaku i dodajte joj belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite u frižideru preko noći. Sledećeg dana umutite čokoladnu smesu dok ne dobijete čvrste vrhove.
- Karamelizovani ananas: Stavite komadiće ananasa u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte na laganoj vatri dok ananas ne omekša i postane lepljiv. Ostavite da se ohladi.
- Šlag: Umutite preostalu slatku pavlaku sa vanilin šećerom ili kupite prašak za šlag.
- U čaše sipajte mousse od bele čokolade. Preko mousse-a stavite karamelizovane komadiće ananasa.
- Na vrh dodajte šlag i pospite tostiranim kokosovim ljuspicama.
Napomene:
- Umesto Baileys Piña Colada likera, možete koristiti i drugi liker sa ukusom ananasa ili kokosa.
- Ako nemate tostirane kokosove ljuspice, možete ih tostirati sami u tiganju na laganoj vatri dok ne porumene.
- Ovaj dezert je najbolje poslužiti odmah nakon pripreme.
Foto: Instagram: @shivesh17 / @adriaccopa / @officialsimplymarta