Danas na meniju pasta sa kremastim sosom od spanaća i piletine
Razlog zašto se spanać smatra superhranom je zbog obilja hranljivih materija i niskog broja kalorija koje poseduje, uključujući benefite za zdravu kosu, kožu i kosti.
Neke od moćnih zdravstvenih koristi konzumiranja spanaća su da ovo povrće pomaže u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi, pomaže u smanjenju rizika od razvoja raka, sprečava rak i dobro je za zdravlje kostiju. Dodavanje ovog zelenila zdravoj ishrani će na više načina koristiti vašem zdravlju. Hranljive materije u spanaću uključuju raznovrsne esencijalne proteine za zdravu ishranu. Pre nego što se upustimo u zdravstvene koristi koje ovo zelenilo ima za nas, hajde da razumemo neke od njegovih nutritivnih činjenica.
Spanać je nutritivna bomba koja nudi niz esencijalnih hranljivih materija. Ovo lisnato zeleno povrće je bogato vitaminima kao što su A, C i K, kao i mineralima poput gvožđa i kalcijuma. Pored toga, spanać ima malo kalorija i ugljenih hidrata, dok je bogat vlaknima. To ga čini odličnim izborom za podršku celokupnom zdravlju i blagostanju.
Kremasta pasta sa spanaćem i piletinom:
Sastojci
- 225-280 grama paste po izboru (za one koji izbegavaju gluten, odlična je i heljdina pasta)
- 2 pileća fileta, isečena na male komade (kockice)
- 1½-2 kašičice soli i bibera po ukusu
- 1 mali praziluk, iseckan, ili 1 žuti luk, iseckan
- 2 mlada luka, odsečeni krajevi i iseckani na komade
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike putera
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- ⅓ šolje pilećeg bujona (ili kašika Vegete)
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica rendane limunove kore
- ½ kašičica senfa
- 1-1¼ šolje pavlake za kuvanje
- 4 šolje svežeg mladog spanaća
- ½ šolje rendanog parmezana
Uputstvo
- Prokuvajte veliku posudu sa posoljenom vodom za pastu. Kuvajte je al dente prema uputstvima na pakovanju. Procedite i ostavite sa strane (mali trik da se pasta ne zalepi – stavite malo ulja i promešajte pastu dok se hladi)
- U međuvremenu, iseckajte piletinu i začinite je biberom i malo soli (ili vašim omiljenim začinom).
- Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Kada se tiganj zagreje, dodajte piletinu i pecite je sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju i dok se ne isprži, 5-7 minuta. Izvadite piletinu iz tiganja na tanjir i ostavite sa strane.
- U istom tiganju otopite puter i dodajte praziluk, beli luk i mladi luk. Kuvajte dok ne omekša, oko 3 minuta (za one kojima smeta luk, mali trik je da propržite luk u prahu koji je lakše varljiv)
- Zatim dodajte pileći bujon, limunov sok, rendanu limunovu koru i senf. Krčkajte minut, mešajući i stružući sve smeđe komadiće sa dna tiganja.
- Dodajte spanać i kuvajte.
- Vratite piletinu u tiganj i umešajte pavlaku. Kuvajte i krčkajte oko 2-3 minuta. Slobodno smanjite vatru ako sos počne previše da ključa ili se brzo zgušnjava.
- Dodajte pastu u tiganj zajedno sa svežim biljem i promešajte sa sosom.
- Umešajte parmezan i po potrebi začinite dodatno solju i biberom.
- Poslužite toplo i ukrasite sa više svežih bilja, rendanom limunovom korom ili limunovim kriškama i izmrvljenom fetom ili parmezanom.
Napomene:
Sos će se brzo zgušnjavati kada se pasta doda u tiganj, pa slobodno dodajte još malo bujona ili pavlake da ga razredite. Pri podgrevanju će vam sigurno biti potrebno da dodate još malo bujona ili pavlake da biste razredili sos. Ovo jelo može da se pravi i sa mlevenom piletinom ili ćuretinom. Ako želite, možete da uvaljate piletinu u brašno pre pečenja kako bi dobila koricu.