Koje mleko je najbolje? Jedna stvar je sigurna: postoji jedno mleko koje je stvarno loše za naše zdravlje.
Danas svi žele da znaju: koje mleko je najbolje i najzdravije? I dok je ovo popularan pojam na Guglu, stručnjaci upozoravaju da odgovor nije baš univerzalan. U prošlosti su različite vrste mleka bile rangirane na osnovu kalorijskog sadržaja ili zasićenih masti. Današnja istraživanja naglašavaju važnost upravljanja insulinom i nivoom šećera u krvi više nego kalorija i masti. Kada je reč samo o ocenjivanju različitih vrsta mleka na osnovu njihove nutritivne vrednosti, to nije jednostavno. Svako mleko ima jedinstvena i posebna svojstva. Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje da obratite pažnju na etikete kada birate mleko, bilo da ga pijete direktno, dodajete u jutarnju kafu ili mešate u doručak. Na kraju dana, jedno je sigurno: postoji jedno mleko koje je najgore. Nastavite sa čitanjem da otkrijete koje.
Kravlje mleko
U mlečnom carstvu postoji mnogo opcija, od punomasnog do mleka bez masti i bez laktoze. Ovo mleko sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, cink, jod, i vitamine A, B i D. To ga čini odličnim izborom za one koji mogu bez problema da ga vare. Naime, mnogo ljudi ima problem s varenjem laktoze. „Kada ga oslobodimo masti, smanjujemo kalorije, ali takođe pogoršavamo njegov uticaj na nivo glukoze” – kaže francuska biohemičarka Jessie Inchauspé, koja je poznata online kao Glucose Goddess. Ako niste intolerantni na laktozu, uključite kravlje mleko u svoju ishranu.
Koje mleko je najbolje?
Bez obzira na to koje mleko preferirate, postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati. Kada birate mleko od orašastih plodova, odaberite nezaslađenu varijantu. Tako ćete smanjiti ukupno opterećenje šećerom koje mnoga od ovih mleka već prirodno imaju. Mleka od orašastih plodova nemaju mnogo proteina, a kada im se doda šećer, to utiče na porast nivoa šećera u krvi – kao odgovor na ono što jedemo.
Sojino mleko
Napravljeno od iste mahunarke kao i edamam i tofu, sojino mleko je obično obogaćeno ili mu se tokom procesa proizvodnje dodaju dodatni hranljivi sastojci, poput kalcijuma i vitamina A i D. Iako je dobra opcija za one koji su intolerantni na mlečne proizvode, lekari upozoravaju da su sojina mleka obično više procesuirana od drugih alternativnih mleka. To znači da imaju više šećera. Zato bi bilo dobro da ograničite kozumiranje soje, posebno procesuirane, na manje od tri porcije nedeljno.
Bademovo mleko
Bademovo mleko se pravi od badema natopljenih vodom i jedno od alternativnih mleka koje ima normalan odgovor glukoze nakon konzumacije. Ovo mleko je generalno zdravo i popularna je alternativa kravljem mleku, posebno za osobe koje su intolerantne na laktozu, vegane ili one koji žele da smanje unos mlečnih proizvoda. Bademovo mleko sadrži manje kalorija i masti u poređenju s kravljim mlekom, ali je takođe i manje bogato proteinima. Treba imati na umu da komercijalno bademovo mleko često sadrži dodatne sastojke, poput šećera, stabilizatora i emulgatora. Ukoliko ga kupujete u prodavnici, preporučuje se da birate nezaslađene varijante ili da pravite domaće bademovo mleko kako biste imali kontrolu nad sastojcima.
Ovseno mleko
Ovo mleko zapravo nije tako dobra opcija za vas kao što ste se nadali. Naime, jedna studija je pokazala da ovseno mleko, iako ima vlakna, takođe ima mnogo šećera i vrlo malo proteina, pa će vam podići nivo šećera u krvi. Osim toga, ima i visok nivo ugljenih hidrata. I zato bi trebalo da ga izbegavate.
Kokosovo mleko
Kokosovo mleko se dobija presovanjem belog mesa kokosa. Iako ima izrazito sladak ukus, to je sasvim u redu. Kokosovo mleko može biti najbolji izbor alternativnog mleka jer jednostavno sadrži zasićene masti, koje ne dozvoljavaju da nivo šećera u krvi drastično raste, i ima trigliceride srednjeg lanca koji podržavaju mikrobiom creva.