Na današnjem meniju osvežavajuća salata sa kinoom
Nemojte da očajavate i mislite da se ovde neće pojaviti i po koji cheat meal, ali naša ideja je da vam damo jednostavnije opcije gde bez mnogo truda i kulinarskih veština, možete da jedete ukusno i zdravo! Ipak, kinoa je jedna od namirnica koje morate da probate! Nije kao sladoled iz Meka, ali vaše telo će vam biti zahvalno.
Na meniju danas, nalazi se letnja salata sa kinoom i povrćem. Još jedna supernamirnica koju treba da probate.
Pre nekoliko stotina godina, Inke su smatrale ovu žitaricu svetom hranom. U poslednjih nekoliko decenija, popularnost kinoe je porasla kako je potražnja za bezglutenskim alternativama žitarica skočila.
Kinoa je bogata fitonutrijentima, što je čini korisnom za ljudsko zdravlje u prevenciji i lečenju bolesti. Sadrži male količine omega-3 masnih kiselina koje su korisne za srce i, u poređenju sa uobičajenim žitaricama, ima veći sadržaj mononezasićenih masti.
Prirodno bez glutena i nutritivno bogata, kinoa je idealna opcija za one koji ne mogu da unose žitarice koje sadrže gluten. S obzirom na to da je bogata vlaknima, ovo seme je bolji izbor za zdravlje creva i probavnog sistema od ostalih alternativa bez glutena poput pirinčanog brašna.
Pored toga što obezbeđuje gvožđe i cink, kinoa je takođe dobar izvor magnezijuma i kalijuma.
Kinou možete da pronađete u mnogim radnjama već upakovanu i spremnu, a ekonomičniji način kupovine je u radnjama zdrave hrane gde možete da je uzmete na meru. Pri pripremi, dobro je operite vodom jer ima gorak ukus. Mali trik: pre nego što počnete da je kuvate, možete blago da je propržite u šerpi.
Osvežavajuća salata sa kinoom:
Sastojci:
- 1 slatki krompir, isečen na kockice
- 1 kašika maslinovog ulja
- So
- ½ šolje kinoe
- 200g čeri paradajza, iseckanih
- 2 sveža krastavca, isečena na kockice
- ½ šolje semenki nara
- ¼ šolje pečenih listića badema
- ⅛ vezice peršuna, listovi i stabljike sitno iseckani
- 1 kašika sitno iseckanog crvenog luka
- 200g halumija, isečenog na kriške (tvrdi kozji sir ili feta su druga alternativa)
Za preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 2 kašičice senfa
Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
Rasporedite slatki krompir po plehu i prelijte ga uljem. Začinite solju i crnim biberom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ.
Dok se slatki krompir peče, kuvajte kinou prema uputstvima na pakovanju.
Za preliv, izmešajte sve sastojke u tegli i umutite dok se ne sjedine. Začinite po ukusu solju i crnim biberom.
Opciono ako koristite halumi sir: za pripremu halumija, osušite ga papirnim ubrusom. Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i lagano podmažite maslinovim uljem. Pržite halumi 1-2 minuta sa svake strane ili dok ne postane zlatno smeđ. Izvadite iz tiganja i isecite na male zalogaje.
U velikoj posudi za mešanje, izmešajte sve sastojke za salatu, uključujući pečeni slatki krompir, kinou i halumi. Prelijte prelivom salatu i poslužite.