Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: ovonedeljni superheroj, kinoa

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: ovonedeljni superheroj, kinoa

Na današnjem meniju osvežavajuća salata sa kinoom

Nemojte da očajavate i mislite da se ovde neće pojaviti i po koji cheat meal, ali naša ideja je da vam damo jednostavnije opcije gde bez mnogo truda i kulinarskih veština, možete da jedete ukusno i zdravo! Ipak, kinoa je jedna od namirnica koje morate da probate! Nije kao sladoled iz Meka, ali vaše telo će vam biti zahvalno.

Na meniju danas, nalazi se letnja salata sa kinoom i povrćem. Još jedna supernamirnica koju treba da probate.

Pre nekoliko stotina godina, Inke su smatrale ovu žitaricu svetom hranom. U poslednjih nekoliko decenija, popularnost kinoe je porasla kako je potražnja za bezglutenskim alternativama žitarica skočila.

Kinoa je bogata fitonutrijentima, što je čini korisnom za ljudsko zdravlje u prevenciji i lečenju bolesti. Sadrži male količine omega-3 masnih kiselina koje su korisne za srce i, u poređenju sa uobičajenim žitaricama, ima veći sadržaj mononezasićenih masti.

Prirodno bez glutena i nutritivno bogata, kinoa je idealna opcija za one koji ne mogu da unose žitarice koje sadrže gluten. S obzirom na to da je bogata vlaknima, ovo seme je bolji izbor za zdravlje creva i probavnog sistema od ostalih alternativa bez glutena poput pirinčanog brašna.

Pored toga što obezbeđuje gvožđe i cink, kinoa je takođe dobar izvor magnezijuma i kalijuma.

Kinou možete da pronađete u mnogim radnjama već upakovanu i spremnu, a ekonomičniji način kupovine je u radnjama zdrave hrane gde možete da je uzmete na meru. Pri pripremi, dobro je operite vodom jer ima gorak ukus. Mali trik: pre nego što počnete da je kuvate, možete blago da je propržite u šerpi.

Osvežavajuća salata sa kinoom:

Sastojci:

  • 1 slatki krompir, isečen na kockice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So
  • ½ šolje kinoe
  • 200g čeri paradajza, iseckanih
  • 2 sveža krastavca, isečena na kockice
  • ½ šolje semenki nara
  • ¼ šolje pečenih listića badema
  • ⅛ vezice peršuna, listovi i stabljike sitno iseckani
  • 1 kašika sitno iseckanog crvenog luka
  • 200g halumija, isečenog na kriške (tvrdi kozji sir ili feta su druga alternativa)

Za preliv:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta
  • 2 kašičice javorovog sirupa
  • 2 kašičice senfa

Priprema: Zagrejte rernu na 200°C. Obložite pleh papirom za pečenje.

Rasporedite slatki krompir po plehu i prelijte ga uljem. Začinite solju i crnim biberom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđ.

Dok se slatki krompir peče, kuvajte kinou prema uputstvima na pakovanju.

Za preliv, izmešajte sve sastojke u tegli i umutite dok se ne sjedine. Začinite po ukusu solju i crnim biberom.

Opciono ako koristite halumi sir: za pripremu halumija, osušite ga papirnim ubrusom. Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi i lagano podmažite maslinovim uljem. Pržite halumi 1-2 minuta sa svake strane ili dok ne postane zlatno smeđ. Izvadite iz tiganja i isecite na male zalogaje.

U velikoj posudi za mešanje, izmešajte sve sastojke za salatu, uključujući pečeni slatki krompir, kinou i halumi. Prelijte prelivom salatu i poslužite.

Početak