Pre nekog vremena podelili smo sa vama slano jelo sa kinoom. Danas biramo da uključimo dezert za one koji vole slatko a ne žele da osećaju grižu savesti dok uživaju u omiljenim poslasticama. Zato je kinoa brauni brza, laka i zdrava opcija. Uz samo nekoliko sastojaka i blender, vaša poslastica će biti spremna.
Kinoa je, da ponovimo, izuzetno hranljiva žitarica koja nudi mnoge zdravstvene benefite. Bogata je proteinima, što je čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Jedna od njenih glavnih prednosti je to što sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, čime postaje kompletan protein, što je retkost među biljnim namirnicama.
Pored proteina, kinoa je bogata vlaknima, što pomaže u održavanju zdrave probave i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Njen nizak glikemijski indeks čini je pogodnom za osobe koje žele da kontrolišu telesnu težinu ili nivo šećera.
Kinoa brauni je odličan slatkiš ukoliko se borite sa unosom proteina, vegan ste ili prosto ne volite meso.
Sastojci:
- 120 g suve kinoe
- 100 g grčkog jogurta
- 90 g prezrele banane
- 9 g lanenog semena + dovoljno vode da postane kašasta smesa
- 40 g kakao praha
- 40 g javorovog sirupa
- 50 g putera od kikirikija
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Čokoladne mrvice po ukusu
Priprema:
Stavite kinou u činiju, prelijte je vrućom vodom da u potpunosti pokrije kinou i ostavite da odstoji najmanje jedan sat (kinoa će nabubriti i upiti deo vode). Zagrejte rernu na 190°C. Procedite višak vode iz kinoe. Stavite kinou u blender sa jogurtom, bananom, kakaom, lanenom smesom, javorovim sirupom, vanilom, puterom od kikirikija i praškom za pecivo i blendirajte dok ne postane glatka smesa. Sada možete dodati čokoladne mrvice.
Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i pospite preostalim čokoladnim mrvicama. Pecite 20-25 minuta ili dok čačkalica ne izađe s malo mrvica (kolač treba da bude pečen, ali i dalje vlažan).
Ohladite potpuno pre sečenja i serviranja.