Dok se letnje vrućine polako povlače, a priroda oblači svoje najlepše zlatno-crvene nijanse, vreme je da uživamo u toplim i aromatičnim ukusima jeseni. A šta bolje dočarava duh ovog godišnjeg doba od šoljice savršeno pripremljenog jesenjeg koktela? U nastavku vam predstavljamo neodoljive kombinacije ukusa koje će vas ugrejati i razmaziti tokom hladnijih dana. Od začinjenih aroma cimeta i karanfilića, preko voćnih nota jabuke i smokve, do kremastih tekstura sa dodatkom bundeve ili karamele, ovi kokteli će zadovoljiti sva vaša čula i uneti toplinu u vaše jesenje večeri.
Predstavljamo vam tri savršena koktela za jesenje tmurne dane
Jesenja Margarita
Probajte je sa karamelom umesto bilo kog drugog sirupa. Dobro promućkajte dok se karamela potpuno ne rastvori i stopi sa ostalim ukusima.
Recept:
60 ml tekile
30 ml Cointreau-a
60 ml apple cider
30 ml soka od limete
15 ml karamela
Prstohvat cimeta
Ukrasite čašu obodom od mlevenog keksa pomešanog sa karamel sosom i kriškom jabuke prelivene karamelom.
Autumnal Whiskey Sour
U svakom gutljaju osetite kako se bogati ukusi jeseni prepliću sa notama udobnosti i spokoja, stvarajući savršen trenutak opuštanja.
Recept:
60 ml viskija
30 ml soka od limuna
15 ml sirupa od cimeta i vanile
1 belance
Priprema
Dodajte viski, sok od limuna, sirup od cimeta i vanile i belance u šejker za koktele. Šejkujte bez leda (dry shake), zatim dodajte led i ponovo šejkujte. Procedite u ohlađenu kupe čašu. Kada se pena slegne, pospite cimetom i ukrasite.
Figroni
Ovaj jesenji koktel će vas ugrejati svojim toplim aromama smokve, vanile i cimeta, a završni dodir cimet bitera će mu dati posebnu dubinu i kompleksnost. Savršen je za uživanje u opuštajućim jesenjim večerima.
Recept:
45 ml Džin začinjen vanilijom (1½ oz Vanilla Spiced Gin)
30 ml Campari infuziran smokvama (1 oz Fig Infused Campari)
30 ml Slatki odležali vermut (1 oz Sweet Aged Vermouth)
2 kapljice Cimet bitera (2 dashes Cinnamon Bitters)
Priprema
U rashlađenu čašu sipajte sva tri alkoholna sastojka, dodajte led i mešajte 30 sekundi. Procedite u čašu sa ledom i poprskajte sa dve kapljice cimet bitera.
Dodatna preporuka: Poireménade
Konjak od kruške Belle de Brillet iz Francuske inspirisao je kreaciju koktela Poireménade.
Sastojci:
40 ml Belle de Brillet (konjak od kruške)
10 ml Amaretto
10 ml Calvados
30 ml svežeg soka od limuna
5 ml šećernog sirupa
10 ml belanca ili aquafabe
Ukras: kriška kruške
Priprema
- Sastojke prvo mućkati bez leda.
- Zatim dodati led i ponovo protresti.
- Procediti u čašu sa ledom.
- Ukrasiti kriškom kruške.
Foto: Instagram: @everydaycocktail_ / @cocktails / @gintensive / @gin_with_me