Da li ste znali da mak može da izazove pozitivan rezultat na testu za opijate? Iako to možda zvuči iznenađujuće, mak sadrži morfijum i može da dovede do lažno pozitivnog rezultata na testu za droge. Nije ni čudo onda što su toliko adiktivni. Od slatkih pita i kolača, do slanih jela i priloga, mak je sastojak koji jelima daje poseban šmek i teksturu. U ovom tekstu vam predstavljamo nekoliko jela sa makom kojima je teško odoleti, od tradicionalnih recepata do modernih varijacija. Pripremite se za pravu eksploziju ukusa!
Plazma mak tortica
Fil:
200g mlevenog maka
150g šećera (može i manje ili više po ukusu)
1 vanilin šećer
4 kašike griza
600ml mleka
150g putera
350g mlevene plazme
Ganaš:
100g mlečne čokolade
50ml slatke pavlake
100g bele čokolade
50ml slatke pavlake
Priprema
1. Za fil staviti u šerpu mak, šećer, vanilin, griz i mleko. Povremeno mešati i kada se smesa zgusne (nakon desetak minuta), dodati puter u vruću smesu i mešati dok se ne rastopi.
2. U smesu zatim dodati mlevenu plazmu, nju takođe umešati. Dobijenu smesu utapkati u kalup prečnika 22cm i odložiti u frižider.
3. Onda napraviti ganaš, za njega zagrejati slatku pavlaku, vrelu je preliti preko mlečne čokolade i ostaviti da odstoji par minuta. Dobro promešati i preliti preko pola torte. Isto uraditi sa belom čokoladom i preostalom slatkom pavlakom.
4. Tortu ponovo odložiti u frižider, čim se ganaš stegne, spremna je za jelo.
Pasta salata sa piletinom i makom
Sastojci:
250g testenine u obliku mašnica (farfale)
350g iseckane ili iscepkane kuvane piletine (oko 500g kuvanih pilećih prsa bez kostiju)
250g prepolovljenog crvenog grožđa
100g celera, iseckane na kockice (oko 1 šolja)
100g crnog luka, iseckanog na kockice (oko 1 šolja)
celih sirovih badema 100g
Preliv od maka
240g punomasnog grčkog jogurta
60 ml jabukovog sirćeta
60 ml ulja od avokada ili maslinovog ulja
javorovog sirupa 60 ml
4 kašičice maka
2 kašičice morske soli
- Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i isperite hladnom vodom da se ohladi.
- Zagrejte rernu na 175°C. Bademe stavite na pleh i pecite u rerni dok ne porumene. Promešajte bademe posle 5 minuta. Pecite još oko 5 minuta ili dok bademi ne postanu zlatni i mirisni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte. Ostavite sa strane.
- Dok se testenina kuva i bademi peku, napravite preliv tako što ćete umutiti sve sastojke u maloj činiji. Ohladite u frižideru dok ne budete spremni za upotrebu.
- U velikoj činiji pomešajte testeninu, piletinu, grožđe, celer, luk i seckane bademe.
- Prelijte salatu prelivom i promešajte. Probajte i dodajte još soli i bibera po potrebi. Poslužite odmah ili ohladite u frižideru u posudi sa poklopcem 1-2 sata ili dok ne budete spremni za serviranje.
Kolačići od indijskog oraha i maka
Testo za kolačiće:
12 kašika belog pirinčanog brašna (oko 180g)
4 kašike putera od indijskog oraha (oko 60g)
4 kašike javorovog sirupa (oko 60ml)
1 kašičica ekstrakta vanile
⅛ kašičice soli
Fil:
2 kašike seckanog indijskog oraha (oko 30g)
2 kašike kokosovog šećera (oko 30g)
dve kašike maka
Preliv:
1 kašika seckanog indijskog oraha (oko 15g)
1 kašika kokosovog šećera (oko 15g)
kašika maka
Priprema
- Zagrejte rernu na 175°C.
- Sve sastojke za testo za kolačiće obradite u multipraktiku dok smesa ne počne da formira kuglu. Napomena: Ako je smesa previše tečna, dodajte još malo brašna. Ako je previše suva, dodajte još malo javorovog sirupa ili agave.
- Rukama oblikujte smesu u kuglu i kratko mesite, a zatim je rukama spljoštite u pravougaoni oblik. Oklagijom razvaljajte testo između dva lista papira za pečenje dok ne bude debljine oko 0.5 cm.
- Pospite fil preko razvaljanog testa.
- Pažljivo urolajte testo u čvrstu rolnu. Podignite ivicu papira za pečenje ispod sa strane sa koje motate da biste lakše i ravnomernije umotali rolnu. Kada se umota, pospite vrh rolne prelivom i lagano ga utisnite u rolnu. Isecite rolnu na kriške (debljine oko 2.5 cm).
- Prebacite papir za pečenje na kome se nalazi rolat na mali pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta. Zatim ohladite na rešetki 10 minuta i uživajte!