Sada čitate
Jela sa makom kojima ne možemo da odolimo

Jela sa makom kojima ne možemo da odolimo

Da li ste znali da mak može da izazove pozitivan rezultat na testu za opijate? Iako to možda zvuči iznenađujuće, mak sadrži morfijum i može da dovede do lažno pozitivnog rezultata na testu za droge. Nije ni čudo onda što su toliko adiktivni. Od slatkih pita i kolača, do slanih jela i priloga, mak je sastojak koji jelima daje poseban šmek i teksturu. U ovom tekstu vam predstavljamo nekoliko jela sa makom kojima je teško odoleti, od tradicionalnih recepata do modernih varijacija. Pripremite se za pravu eksploziju ukusa!

Plazma mak tortica

Fil:

200g mlevenog maka
150g šećera (može i manje ili više po ukusu)
1 vanilin šećer
4 kašike griza
600ml mleka
150g putera
350g mlevene plazme

Ganaš:

100g mlečne čokolade
50ml slatke pavlake
100g bele čokolade
50ml slatke pavlake

Priprema

1. Za fil staviti u šerpu mak, šećer, vanilin, griz i mleko. Povremeno mešati i kada se smesa zgusne (nakon desetak minuta), dodati puter u vruću smesu i mešati dok se ne rastopi.
2. U smesu zatim dodati mlevenu plazmu, nju takođe umešati. Dobijenu smesu utapkati u kalup prečnika 22cm i odložiti u frižider.
3. Onda napraviti ganaš, za njega zagrejati slatku pavlaku, vrelu je preliti preko mlečne čokolade i ostaviti da odstoji par minuta. Dobro promešati i preliti preko pola torte. Isto uraditi sa belom čokoladom i preostalom slatkom pavlakom.
4. Tortu ponovo odložiti u frižider, čim se ganaš stegne, spremna je za jelo.

Pasta salata sa piletinom i makom

Sastojci:

250g testenine u obliku mašnica (farfale)
350g iseckane ili iscepkane kuvane piletine (oko 500g kuvanih pilećih prsa bez kostiju)
250g prepolovljenog crvenog grožđa
100g celera, iseckane na kockice (oko 1 šolja)
100g crnog luka, iseckanog na kockice (oko 1 šolja)
celih sirovih badema
100g

Preliv od maka

240g punomasnog grčkog jogurta
60 ml jabukovog sirćeta
60 ml ulja od avokada ili maslinovog ulja
javorovog sirupa 60 ml
4 kašičice maka
2 kašičice morske soli

  1. Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i isperite hladnom vodom da se ohladi.
  2. Zagrejte rernu na 175°C. Bademe stavite na pleh i pecite u rerni dok ne porumene. Promešajte bademe posle 5 minuta. Pecite još oko 5 minuta ili dok bademi ne postanu zlatni i mirisni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte. Ostavite sa strane.
  3. Dok se testenina kuva i bademi peku, napravite preliv tako što ćete umutiti sve sastojke u maloj činiji. Ohladite u frižideru dok ne budete spremni za upotrebu.
  4. U velikoj činiji pomešajte testeninu, piletinu, grožđe, celer, luk i seckane bademe.
  5. Prelijte salatu prelivom i promešajte. Probajte i dodajte još soli i bibera po potrebi. Poslužite odmah ili ohladite u frižideru u posudi sa poklopcem 1-2 sata ili dok ne budete spremni za serviranje.

Kolačići od indijskog oraha i maka

Testo za kolačiće:

12 kašika belog pirinčanog brašna (oko 180g)
4 kašike putera od indijskog oraha (oko 60g)
4 kašike javorovog sirupa (oko 60ml)
1 kašičica ekstrakta vanile
⅛ kašičice sol
i

Fil:

2 kašike seckanog indijskog oraha (oko 30g)
2 kašike kokosovog šećera (oko 30g)
dve kašike maka

Preliv:

1 kašika seckanog indijskog oraha (oko 15g)
1 kašika kokosovog šećera (oko 15g)
kašika maka

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 175°C.
  2. Sve sastojke za testo za kolačiće obradite u multipraktiku dok smesa ne počne da formira kuglu. Napomena: Ako je smesa previše tečna, dodajte još malo brašna. Ako je previše suva, dodajte još malo javorovog sirupa ili agave.
  3. Rukama oblikujte smesu u kuglu i kratko mesite, a zatim je rukama spljoštite u pravougaoni oblik. Oklagijom razvaljajte testo između dva lista papira za pečenje dok ne bude debljine oko 0.5 cm.
  4. Pospite fil preko razvaljanog testa.
  5. Pažljivo urolajte testo u čvrstu rolnu. Podignite ivicu papira za pečenje ispod sa strane sa koje motate da biste lakše i ravnomernije umotali rolnu. Kada se umota, pospite vrh rolne prelivom i lagano ga utisnite u rolnu. Isecite rolnu na kriške (debljine oko 2.5 cm).
  6. Prebacite papir za pečenje na kome se nalazi rolat na mali pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta. Zatim ohladite na rešetki 10 minuta i uživajte!

Početak