Sada čitate
Zašto su jaja za doručak savršen izbor za produktivan početak dana?

Zašto su jaja za doručak savršen izbor za produktivan početak dana?

jaja

Da li jaja zaista koriste kosi i koži? Da li je žumance štetno? Koji je najzdraviji način da ih jedete? Donosimo vam odgovore na ova ključna pitanja.

Jaja za doručak nisu neka novost. Ne samo što su niskokalorična i bogata proteinima već su i laka za pripremu, široko dostupna i izuzetno zasitna. I upravo zbog toga bi trebalo da ih uključite u svoj plan ishrane.

Prednosti jaja za doručak

Dok pripremanje omleta možda nije najbrža opcija kada žurite da stignete na posao u 8 ujutro, prednosti jaja za doručak osećaju se tokom celog dana. Ne govorimo samo o osećaju sitosti. Naime, nutricionisti se slažu da je slani doručak bolja opcija od slatkog, posebno zbog naglog porasta, a zatim i još naglijeg pada šećera u krvi. Osim toga, kada pojedete slani doručak kao što su jaja, nećete imati čestu potrebu da grickate nezdravu hranu između obroka. Istraživanja su pokazala i da jaja smanjuju umor i poboljšavaju fizičku i mentalnu produktivnost. Jaja pružaju proteine najvišeg kvaliteta, a pristupačna su i veoma ukusna. I sada je vreme da zaboravimo na predrasude i stara verovanja da ne treba da jedemo više od tri jaja nedeljno. Ako je priprema odgovarajuća – i ako ih ne kombinujemo s namirnicama bogatim transmastima kao što je slanina – nema problema u njihovom svakodnevnom konzumiranju.

jaja

Da li je istina da je žumance loše?

Iako neki stručnjaci preporučuju pripremu omleta samo sa belancima, istina je da su nutritivne koristi jajeta veće kada jedete celo jaje. Na primer, žumance sadrži proteine, holin, gvožđe i cink. Dok belance obezbeđuje između 10 i 20% preporučene dnevne količine vitamina A, D, E i K. Takođe sadrži fosfor, vitamin B12 i doprinosi zdravlju mišića i imunog sistema. Moramo da spomenemo i to da jaja sadrže biotin, koji je poznat i kao vitamin B7 ili B8. Upravo on je ključan za različite metaboličke procese povezane sa zdravljem kose. Biotin poboljšava strukturu kose i potpomaže zdrav rast.

Koji je najzdraviji način da jedete jaja za doručak?

Opšta preporuka je da birate kuvana, poširana ili kajganu. Omleti su takođe u redu – sve dok nisu puni sira i napravljeni s previše putera. Evo nekoliko preporuka kako da na zdrav način uključite jaja u vaš doručak:

  1. Barena na tostiranom hlebu sa krem sirom, dimljenim lososom ili avokadom.
  2. Kajgana servirana sa ražanim ili speltinim hlebom, avokadom i salatom.
  3. Kuvana, kajgana ili u omletu uz pršutu, dimljeni losos ili ćureće meso.
  4. U omletu sa spanaćem, paradajzom, crnim lukom i kozjim sirom ili fetom.
  5. Omlet u u tortilji od celog pšeničnog brašna sa humusom i origanom.

Sada kada znate sve o koristima jaja, možda je vreme da započnete dan ovim ukusnim a hranljivim obrokom. Organizam će vam biti zahvalan!

Foto: Pinterest

Početak