Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: pečena šargarepa sa kremom od indijskog oraha i bosiljka

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: pečena šargarepa sa kremom od indijskog oraha i bosiljka

Danas na meniju pečena šargarepa i dekadenta krema sa bosiljkom

Koliko smo samo puta čuli kako su šargarepe dobre za naš vid. U detinjstvu, ovo je namirnica koju odrasli neprestano pokušavaju da nam uvale, ali nije lako učiniti je ukusnom i zanimljivom za jelo. Pa čak ni odraslima. Postoji veliki broj načina kako da pripremite ovu klasičnu namirnicu, a danas vam predlažemo jednostavnu i brzu užinu (ili ručak) – pečena šargarepa sa dekadentnom kremom od indijskog oraha.

Šargarepe su izuzetno hranljive i pružaju brojne zdravstvene benefite. Kao bogat izvor beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, šargarepe igraju ključnu ulogu u održavanju dobrog vida (ha, znali ste da ovo dolazi). Vitamin A takođe podržava zdravlje kože, jača imuni sistem i pomaže u zaštiti od infekcija.

Pored vitamina A, šargarepe su bogate vlaknima. Vlakna pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i podržavaju zdravo varenje. Redovna konzumacija šargarepa može doprineti smanjenju nivoa holesterola, što čini šargarepe korisnim saveznikom u održavanju vašeg zdravlja.

Šargarepe su svestrane i lako se uklapaju u razna jela. Jedan od načina kako da pripremite ovu namirnicu da bude ukusnija, ukoliko niste najveći fan žive ili kuvane, jeste da je prepečete u rerni sa maslinovim uljem. Uz malo začina, belog luka i par dodataka, klasična namirnica dobija neočekivani ukus. Pečena šargarepa je dobra kao prilog jelima ili, kao što preporučujemo danas, preko namaza i krema. Uživajte u kombinaciji indijskog oraha i bosiljka, a za serviranje odaberite mrvljeni kozji sir, pečene pinjole i hrskavi baget. Bon apetit!

Sastojci:

Za šargarepe:

  • 680 g šargarepa, očišćene i isečene na „pomfrit“
  • 2-2 1/2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 3/4 kašičice soli
  • 1 kašičica suvog origana
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice paprike u prahu

Za kremu od indijskog oraha:

  • 3/4 šolje sirovih indijskih oraha
  • 1/2 šolje svežeg bosiljka
  • 6 kašika ključale vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1/2 kašike sitno seckanog belog luka
  • 1 kašičica meda
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Priprema:

Zagrejati rernu na 220°C. Napraviti mešavinu začina: pomešati kukuruzni skrob, so, origano, kim, beli luk u prahu i papriku. Dodati šargarepe na pleh, preliti ih uljem i začinima, pa promešati. Peći 35-40 minuta dok ne postanu hrskave (paziti da ne zagore). Dok se šargarepe peku, napraviti kremu od indijskog oraha: u blenderu pomešati indijske orahe, bosiljak, ključalu vodu, limunov sok, beli luk, med, so i biber, dok smesa ne postane glatka. Za serviranje, rasporediti kašu od indijskog oraha na tanjir pa dodati pečene šargarepe.

Početak