Danas je na meniju jelo od plavog patlidžana.
Nutritivna vrednost patlidžana leži u tome što ima niski glikemijski indeks, niskokaloričan je i poseduje veliki broj vlakana. Potencijalne zdravstvene koristi patlidžana su ukorenjene u njegovom sadržaju antioksidanata, zaštiti od rizika od srčanih bolesti i drugim aspektima. Ove nedelje predstavljamo veganski Instagram recept koji u sebi sadrži plavi patlidžan.
Laka kaponata od patlidžana sa belim pasuljem
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Vreme kuvanja: 35 minuta
- Ukupno vreme: 50 minuta
- Porcije: 4
- Kategorija: Predjelo, Glavno jelo
- Kuhinja: Bez glutena, Italijanska inspiracija, Veganska
- Može se zamrznuti: 1 mesec
- Može se čuvati: 3-4 dana
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji žuti luk, iseckan (1 luk daje oko 2 šolje ili 200 g)
- 1 srednji patlidžan, isečen na kocke od 1,5-2 cm (1 srednji patlidžan daje oko 6 šolja ili 425 g)
- 5 srednjih čenova belog luka, sitno iseckanih
- 1/2-3/4 kašičice morske soli
- 1 konzerva (425 g) zgnječenog paradajza
- 1 konzerva (425 g) belog pasulja, oceđena (preporučujemo pasulj kanelini // ili zamenite sa 1 1/2 šolje domaćeg sitnog belog pasulja)
- 3/4 šolje vode
- 1/3 šolje suvog grožđa
- 2 kašike kapara
- 1/4 šolje pinjola (lagano tostirani za najbolji ukus)
- 1/4 šolje sveže iseckanog bosiljka (opciono, ali preporučeno za najbolji ukus, može i sušeni koji se koristi tokom kuvana a ne za garnirung)
Za serviranje (opciono):
- Testenina
- Palenta
- Tostiran hrskavi hleb (od celog zrna ili bez glutena)
- Pire krompir
Priprema:
- Opciono: Ako vaši pinjoli nisu pečeni, možete ih ispeći (za najbolji ukus) tako što ćete ih dodati u suvi tiganj i pržiti na srednjoj vatri 4-5 minuta, često mešajući da ne izgore (to se brzo dešava!). Izvadite pinjole iz tiganja i ostavite ih sa strane.
- Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kada se zagreje, dodajte iseckani luk i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne postane providan – oko 3-4 minuta. Zatim dodajte patlidžan, sitno iseckani beli luk i so. Poklopite i kuvajte oko 8-10 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša.
- Dodajte zgnječeni paradajz, beli pasulj, vodu, suvo grožđe i kapare. Smanjite vatru na srednje-nisku i kuvajte (otklopljeno) oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok patlidžan ne postane veoma mekan i sos ne postane gust i mirisan.
- Kada se sos zgusne i patlidžan potpuno skuva, umešajte ispečene pinjole i bosiljak po želji. Probajte i prilagodite vašem ukusu, dodajući više soli po potrebi, kapara za osvežavajući ukus, suvog grožđa za slatkoću, ili maslinovog ulja.
- Servirajte toplo sa tostiranim hrskavim hlebom ili preko testenine, palente ili pire krompira.
- Najbolje je kad je sveže. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana ili u zamrzivaču do 1 meseca. Podgrevajte u tiganju na šporetu dok ne postane toplo, dodajući malo vode po potrebi.