Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa plavim patlidžanom

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa plavim patlidžanom

Danas je na meniju jelo od plavog patlidžana.

Nutritivna vrednost patlidžana leži u tome što ima niski glikemijski indeks, niskokaloričan je i poseduje veliki broj vlakana. Potencijalne zdravstvene koristi patlidžana su ukorenjene u njegovom sadržaju antioksidanata, zaštiti od rizika od srčanih bolesti i drugim aspektima. Ove nedelje predstavljamo veganski Instagram recept koji u sebi sadrži plavi patlidžan.

Laka kaponata od patlidžana sa belim pasuljem

  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme kuvanja: 35 minuta
  • Ukupno vreme: 50 minuta
  • Porcije: 4
  • Kategorija: Predjelo, Glavno jelo
  • Kuhinja: Bez glutena, Italijanska inspiracija, Veganska
  • Može se zamrznuti: 1 mesec
  • Može se čuvati: 3-4 dana

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednji žuti luk, iseckan (1 luk daje oko 2 šolje ili 200 g)
  • 1 srednji patlidžan, isečen na kocke od 1,5-2 cm (1 srednji patlidžan daje oko 6 šolja ili 425 g)
  • 5 srednjih čenova belog luka, sitno iseckanih
  • 1/2-3/4 kašičice morske soli
  • 1 konzerva (425 g) zgnječenog paradajza
  • 1 konzerva (425 g) belog pasulja, oceđena (preporučujemo pasulj kanelini // ili zamenite sa 1 1/2 šolje domaćeg sitnog belog pasulja)
  • 3/4 šolje vode
  • 1/3 šolje suvog grožđa
  • 2 kašike kapara
  • 1/4 šolje pinjola (lagano tostirani za najbolji ukus)
  • 1/4 šolje sveže iseckanog bosiljka (opciono, ali preporučeno za najbolji ukus, može i sušeni koji se koristi tokom kuvana a ne za garnirung)

Za serviranje (opciono):

  • Testenina
  • Palenta
  • Tostiran hrskavi hleb (od celog zrna ili bez glutena)
  • Pire krompir

Priprema:

  1. Opciono: Ako vaši pinjoli nisu pečeni, možete ih ispeći (za najbolji ukus) tako što ćete ih dodati u suvi tiganj i pržiti na srednjoj vatri 4-5 minuta, često mešajući da ne izgore (to se brzo dešava!). Izvadite pinjole iz tiganja i ostavite ih sa strane.
  2. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kada se zagreje, dodajte iseckani luk i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne postane providan – oko 3-4 minuta. Zatim dodajte patlidžan, sitno iseckani beli luk i so. Poklopite i kuvajte oko 8-10 minuta, povremeno mešajući, dok ne omekša.
  3. Dodajte zgnječeni paradajz, beli pasulj, vodu, suvo grožđe i kapare. Smanjite vatru na srednje-nisku i kuvajte (otklopljeno) oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok patlidžan ne postane veoma mekan i sos ne postane gust i mirisan.
  4. Kada se sos zgusne i patlidžan potpuno skuva, umešajte ispečene pinjole i bosiljak po želji. Probajte i prilagodite vašem ukusu, dodajući više soli po potrebi, kapara za osvežavajući ukus, suvog grožđa za slatkoću, ili maslinovog ulja.
  5. Servirajte toplo sa tostiranim hrskavim hlebom ili preko testenine, palente ili pire krompira.
  6. Najbolje je kad je sveže. Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana ili u zamrzivaču do 1 meseca. Podgrevajte u tiganju na šporetu dok ne postane toplo, dodajući malo vode po potrebi.
Početak