Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa karfiolom

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa karfiolom

Danas je na meniju jelo od karfiola.

Karfiol je član porodice krstašica (kupusnjača) zajedno sa prokeljom, kupusom, brokolijem, raštanom, keljom, kelerabom, repom, rotkvom i bok čojem. Ovo povrće sadrži jedinjenje koje proizvodi jak, specifičan miris koji neki smatraju neprijatnim. Međutim, ova porodica povrća nudi širok spektar zdravstvenih koristi i može smanjiti rizik od različitih vrsta raka.

Nutritivni superstar, karfiol

Kada je reč o ishrani, karfiol je pravi superstar. Bogat je vitaminima C i K, a takođe je dobar izvor folata, koji podržava rast ćelija i neophodan je tokom trudnoće. Karfiol ne sadrži masti ni holesterol, a ima nizak sadržaj natrijuma. Jedna šolja sadrži samo 25 kalorija, 5 grama ugljenih hidrata i 2 grama dijetalnih vlakana.

Odabir karfiola

Birajte glavicu karfiola koja ima čvrsto povezane, krem-bele cvetove i svetlozelene, čvrsto pripojene listove. Izbegavajte one sa smeđim mrljama ili rasutim delovima.

Brokoli i karfiol su bogati molekulima zvanim oligosaharidi, složenim ugljenim hidratima koje ljudski organizam ne razlaže. Oni prolaze nesvareni do debelog creva gde ih razlažu bakterije. Ponekad ove bakterije proizvode gas koji vas može učiniti nadutim. Nemojte ih jesti u velikim količinama!

Pečeni začinjeni karfiol sa crvenim lukom, peršunom, narom i susamom

Namaz od belog pasulja:

  • 1 konzerva (400g) belog pasulja, oceđenog i ispranog
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat soli i bibera
  • Sok od 1 limuna
  • 1/4-1/3 šolje tahinija
  • 1/2 kašičice dimljene paprike (Aleva paprika)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • Voda za razređivanje (oko 1-2 kašike)

Karfiol:

  • 1 glavica karfiola, isečena na manje komade
  • 1 mala glavica crvenog luka, isečena na kriške
  • Malo maslinovog ulja
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice kima
  • 1 kašičica dimljene paprike (Aleva paprika)
  • Prstohvat soli i bibera

Ostalo:

  • Peršun, iseckan
  • Zrna nara
  • Susam

Za serviranje (opciono):

  • Tostiran hrskavi hleb, ili prepečen baget u rerni (iseckan na komade), preliven maslinovim uljem

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C.
  2. Stavite karfiol i luk na pleh obložen papirom za pečenje. Dodajte maslinovo ulje i začine. Promešajte da se sve obloži.
  3. Pecite 35 minuta, ili dok povrće ne dobije zlatastu boju.
  4. U međuvremenu, stavite sastojke za namaz u blender ili procesor hrane i blendujte dok ne postane glatko i kremasto.
  5. Stavite namaz u činiju, dodajte peršun, pečeni karfiol i luk, zrna nara i susam. Uživajte!
Početak