Danas na meniju zdravi slatki snack
Ferrero Roche su svima poznate male kuglice sa lešnikom u sredini. Oko njega se nalazi kremasti fil (sličan Nuteli), tanka korica od vafla, a sve je prekriveno čokoladom i komadićima pečenih lešnika.
Danas smo se opredilili za zdravu verziju ovog slatkiša koju možete da jedete bez griže savesti.
Jedan od bitnih i zdravih sastojaka u ovom receptu je kokosovo ulje. Kokosovo ulje je postalo popularan dodatak ishrani zbog svojih brojnih benefita, posebno za žene. Bogato zdravim masnim kiselinama, poput laurinske kiseline, kokosovo ulje može da poboljša metabolizam i podrži gubitak težine. Takođe pomaže u održavanju zdrave kože i kose zahvaljujući svojim hidratantnim svojstvima. Za žene koje se bore sa hormonalnim disbalansom, kokosovo ulje može da pomogne u stabilizaciji hormona. Njegova antimikrobna i antiinflamatorna svojstva podržavaju imunitet i smanjuju upale u organizmu.
Kako da napravite domaći Ferrero Roche?
Sastojci
Za Rocher smesu:
- ¾ šolje (110 g) celih lešnika (odvojiti 14 lešnika)
- ¼ šolje (60 g) putera od lešnika ili putera od orašastih plodova/semenki po izboru (možete da koristite i kikiriki puter, birajte one bez dodatog šećera)
- 2 kašike kakao praha
- 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja
- 2 kašike (40 g) javorovog sirupa
- Prstohvat morske soli
Za čokoladnu smesu:
- 75 g crne čokolade (75% kakaoa)
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 2-3 kašike seckanih lešnika
- za intenzivniji čokoladni ukus, dodajte malko espresa u smesu
Uputstvo za pripremu
- Odvojite 14 celih lešnika za centar svake kuglice. Možda vam neće trebati svi, zavisi od veličine kuglica (recept predviđen za 12-14 kuglica). Ostatak celih lešnika obradite u seckalici nekoliko sekundi dok ne postanu krupni, ali ne fini kao brašno.
- Dodajte sve ostale sastojke za Rocher smesu (ne za čokoladnu smesu) i blendajte ponovo nekoliko sekundi. Zaustavite seckalicu i sastružite stranice sa spatulom. Smesa bi trebalo da bude kompaktna blago lepljiva.
- Koristite oko 1 kašičicu smese po kuglici. Stavite ceo lešnik u centar i zatvorite kuglicu, zatim je oblikujte među rukama. Ponovite ovo sa preostalim testom. Stavite sve kuglice na tanjir obložen papirom za pečenje.
- Dodajte čokoladu i 1 kašičicu kokosovog ulja u činiju. Zagrejte vodu u šerpi i stavite činiju sa čokoladom na vrh šerpe (da se topi na pari). Dovedite vodu u šerpi do ključanja, zatim isključite ringlu. Mešajte čokoladu kašikom dok se ne otopi.
- Prebacite seckane lešnike u čokoladu i mešajte kašikom. Zatim umočite svaku Ferrero Rocher kuglicu u čokoladu da je prekrijete sa svih strana. Ponovite ovo sa preostalim kuglicama i zatim ih vratite na tanjir.
- Stavite tanjir u frižider dok kuglice ne očvrsnu (oko 30 minuta). Možete ih staviti u zamrzivač na oko 15 minuta. Uživajte! Ostatke čuvajte u frižideru do 2 nedelje ili u zamrzivaču do 4 meseca.