Sada čitate
Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa čia semenkama

Kako da jedete zdravo i bez mnogo mučenja: recept sa čia semenkama

Danas na meniju zdravi dezert od čia semenki

Čia seme može biti malo, ali je izuzetno bogato hranljivim materijama. Kao osnovna namirnica u drevnim astečkim i majanskim dijetama, ovo seme se vekovima veliča zbog svojih zdravstvenih koristi.

Hranljive materije u semenu mogu poboljšati zdravlje srca, podržati jake kosti i poboljšati regulaciju šećera u krvi. Štaviše, čia seme ima široku upotrebu i može se koristiti u mnogim receptima.

Vrlo je lako uključiti ovu supernamirnicu u svoju ishranu. Jednostavno možete posuti kašiku ili dve po namirnicama kao što su jogurt, žitarice ili salate. Možete dodati semenke u smutije ili supe, ili ga umešati u smesu za palačinke ili drugu hranu za doručak. Čia ima blag ukus, tako da verovatno neće uticati na ukus vaše hrane.

Kada se semenke konzumiraju, one formiraju želatinastu supstancu u stomaku koja može da poveća osećaj sitosti i da smanji apetit i unos kalorija. Bogate su vlaknima koja su od neverovatnog značaja za zdrav rad creva. Još jedan popularan način da uključite semenke u svoju ishranu je pravljenje jednostavnog pudinga.

Semenke možete da kombinujete na različite načine tokom leta – izblendate sa tropskim voćem, jagodama, borovnicama, breskvama… Danas sam predlažemo proteinsku bombu od čokolade.

Čia puding sa ukusom čokolade:

SASTOJCI:

  • 235 ml mleka po izboru (ovisi od toga da li konzumirate proizvode životinjskog porekla)
  • 2 kašike proteinskog praha (whey ili veganski, po izboru)
  • 1 kašika kakao praha
  • 1/2 kašike putera od kikirikija/badema ili bilo kog drugog orašastog putera/putera od semena
  • 3 kašike čia semenki
  • 1/2 kašike javorovog sirupa ili meda (opciono)

UPUTSTVO:

  1. Sve sastojke, osim čia semenki, stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka.
  2. Sipajte smesu u činiju ili posudu i dodajte chia semenke, pa ih lagano umešajte.
  3. Pokrijte i stavite u frižider da odstoji preko noći ili najmanje 4 sata.

Za serviranje (opciono):

  • Naseckajte pečeni badem/lešnik/i orahe (po vašem izboru) i dodajte malo cimeta po želji
Početak