Sada čitate
Ćao šećeru: delicije sa chia semenkama

Ćao šećeru: delicije sa chia semenkama

Chia semenke su prava riznica hranljivih materija, bogate omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, proteinima i antioksidansima. One su odličan dodatak ishrani, posebno za one koji žele da smršaju ili održe zdravu telesnu težinu, jer stvaraju osećaj sitosti i pomažu u regulisanju šećera u krvi. Kada se pomešaju sa tečnošću, chia semenke formiraju gelastu teksturu, što ih čini idealnim za dezerte. Ovaj gel ne samo da daje kremastu konzistenciju, već i pomaže da se dezerti duže održe svežim. Chia puding je najpoznatiji primer, ali ove semenke mogu se dodati i u smutije, jogurt, voćne salate, pa čak i u testo za kolače i mafine. Njihov neutralan ukus omogućava im da se lako uklope u različite kombinacije ukusa, a njihova tekstura dodaje zanimljiv element svakom dezertu.

3 dezerta sa chia semenkama

Puding od manga i chia semenki

Sastojci:

2 velika oguljena manga iseckana na kockice, oko 500g
400g kondenzovanog kokosovog mleka
65g chia semenki

Priprema

  1. Dodajte mango i kokosovo mleko u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smesu.
  2. Smesu prespite u činiju za mešanje, dodajte chia semenke i dobro umutite. Pokrijte i stavite smesu u frižider na 15 minuta, zatim je izvadite i promešajte, pa vratite u frižider na 1 sat.
  3. Kašikom rasporedite puding u čaše za serviranje, ukrasite dodatnim kockicama manga i poslužite hladno.

Cheesecake za 5 minuta bez želatina, pečenja i dodatog šećera

Sastojci:


Osnova: 3 kriške integralnog dvopeka (ili keksa)
30ml mleka (ili biljnog napitka)
Krema: 150g grčkog jogurta (ili sojinog)
30ml mleka (ili biljnog napitka)
1 kašičica meda
15g čia semenki
Preliv: (po želji) džem bez dodatog šećera

Priprema

  1. Izmrviti dvopek i natopiti ga mlekom; smesu sipati u kalup za tortu i formirati osnovu.
  2. Za kremu, pomešati sve sastojke i kada se sjedine, preliti preko osnove.
  3. Ostaviti čizkejk da se stegne u frižideru najmanje 4 sata (ili još bolje, preko noći).
  4. Nakon što se stegne, ukloniti kalup, dodati omiljeni preliv i… Prijatno!

Makronutrijenti po porciji: 38.6 Ugljeni hidrati / 7 Masti / 22.9 Proteini / 309 kalorija

Chia-čoko zalogaji

Sastojci:


250 g smrznutih malina
4 kašike organskih chia semenki
100 g tamne čokolade sa 75% ili više kakaa

Priprema

  1. Maline kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta, dok ne omekšaju i puste sok.
  2. Lagano izgnječite bobice, umešajte chia semenke. Kuvajte na laganoj vatri uz često mešanje oko 5 minuta, dok se smesa ne zgusne.
  3. Ostavite chia-džem da se malo ohladi i rasporedite ga u kalupe za led. Stavite u zamrzivač na najmanje 1 sat.
  4. Otopite 100 g tamne čokolade bez šećera. Izvadite chia zalogaje iz kalupa i umočite ih u čokoladu. Odmah uživajte ili ih čuvajte u frižideru.

Instagram: @nm_meiyee / @giuseppe_healthy / @mrsflury

Početak