Sada čitate
Jesenje čarolije: tri recepta sa bundevom

Jesenje čarolije: tri recepta sa bundevom

Jesen je stigla, a sa njom i kraljica svih jesenjih plodova — bundeva! Ova narandžasta lepotica ne samo da krasi naše domove svojim živopisnim bojama i oblicima, već nam i daruje bogatstvo ukusa i nutrijenata. Prepuna vitamina A, C, E i K, kao i minerala poput kalijuma i magnezijuma, bundeva jača imunitet, poboljšava vid, čuva zdravlje srca i pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Od slanih jela do slatkih poslastica, bundeva se može pripremiti na bezbroj načina, a svaki zalogaj će vas ugrejati i oduševiti. U nastavku teksta pronađite recepte sa bundevom koji će vas inspirisati da je uvrstite u svoju jesenju trpezu.

Pumpkin Spice Latte

Ovaj kremasti napitak sa ukusom bundeve i aromatičnim začinima osvaja sva čula i unosi toplinu u hladne dane. Iako kod nas nema gotovog „pumpkin spice” miksa začina, ne brinite! U nastavku teksta pronaći ćete jednostavan recept kako da napravite svoju mešavinu začina i uživate u pravom jesenjem ukusu Pumpkin Spice Latte-a.

Sastojci (za jednu šolju):

200 ml (ovsenog) mleka
1-2 kašike pirea od bundeve (iz konzerve ili sveže skuvane), fino pasirane
1 kašika šećera
Pola kašičice mešavine začina ili začina za bundevu
1 kašičica ekstrakta vanile
1 sveže skuvan espreso (oko 60 ml)
Šlag

Pumpkin spice začin:

1 i po kašičica mlevenog cimeta
pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića
pola kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice mlevenog karanfilića

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte mleko, pire od bundeve, šećer i mešavinu začina na srednjoj vatri. Kada se približi ključanju, sklonite šerpu sa šporeta.
  2. U smesu umešajte vanilu. Pasirajte štapnim mikserom dok ne postane potpuno glatka. Sada možete dodati kafu, ali je možete dodati i kasnije, nakon što ste završili sa pasiranjem.
  3. Sipajte Pumpkin Spice Latte u veliku šolju i ukrasite velikom količinom šlaga. Pospite sa još malo začina za bundevu.

Fusili testenina sa kremastim sosom od pečene bundeve

Prava jesenja rapsodija ukusa! Bogata aroma bundeve, putera i žalfije u kremastom sosu savršeno se slaže sa fusili testeninom.

Sastojci:
1 bundeva butternut (oko 900 g)
1 kašika maslinovog ulja
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1 grančica ruzmarina (opciono)
1/2 šolje (120 ml) pavlake za kuvanje
so i biber po ukusu
55 g neslanog putera
sveža žalfija (oko 8 do 10 listova)
340 g testenine fusili (ili vaše omiljene testenine)
4 kašike rendanog parmezana
semenke bundeve (opciono)

Priprema:

  1. Bundevu butternut ispecite u fritezi na vruć vazduh ili u rerni dok ne omekša i lagano porumeni.
  2. Ukoliko nemate puno vremena, kockice bundeve možete skuvati u ključaloj vodi dok ne omekšaju. Ovo će značajno skratiti vreme kuvanja, ali pečenje svakako najbolje ističe neverovatan ukus bundeve.
  3. Kada je bundeva potpuno skuvana, izblendajte je u blenderu dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
  4. Zatim je propržite u tiganju sa puterom u koji ste dodali žalfiju.
  5. Kada je testenina skuvana, pomešajte je sa sosom i pospite parmezanom. Dobro promešajte i ostavite testeninu sa sosom nekoliko minuta da se ukusi sjedine.
  6. Na kraju dodajte još parmezana, semenke bundeve (po želji), još malo muskatnog oraščića i bibera.

Čašice od čizkejka sa bundevom i javorovim sirupom — bez pečenja!

Zvuči kao nepobediva kombinacija, zar ne? Čokoladna korica i fil od bundeve sa javorovim sirupom, a sve to bez pečenja! Evo kako da ih napravite:

Za koricu:

  1. Izblendajte 350 g ovsenih pahuljica dok ne dobijete teksturu brašna.
  2. Dodajte 80 g putera od badema, 3 kašike kakao praha i 4 kašike javorovog sirupa (ili koliko je potrebno da smesa postane kompaktna).
  3. Sve dobro izblendajte i sipajte u kalup za mafine, tako da kasnije lako možete izvaditi čašice.
  4. Utisnite koricu u svaku čašicu tako da ispuni oko 1/3 (ili koliko želite), ali dobro pritisnite da se stegne.

Za fil od čizkejka:

  1. Pomešajte 225 g omekšalog krem sira, 240 ml putera od bundeve (možete koristiti i pire od bundeve!), 120 ml slatke pavlake, 80 g šećera u prahu, 2 kašike javorovog sirupa i 1 kašičicu vanile.
  2. Mutite/mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. Sipajte preko korice i poravnajte.
  4. Na vrh stavite malo putera od bundeve sa javorovim sirupom.
  5. Zamrznite oko 2,5 sata i uživajte!

BONUS: Pumpkin Spice Old Fashioned

Ovo je savršen spoj klasičnog koktela i omiljenih ukusa jeseni. Burbon, pire od bundeve, pekan biter i začini stvaraju harmoničnu simfoniju ukusa koja će vas ugrejati i oduševiti. A ako ste raspoloženi za još jesenjih koktel avantura, imamo i druge recepte koji vas mogu inspirisati.

Recept:

60 ml burbona
1 kašika pirea od bundeve
2 kapi pekan bitera
Prstohvat mlevenog cimeta

Priprema:

U čaši za mešanje pomešajte burbon, pire od bundeve, pekan biter i mleveni cimet. Dodajte led i dobro izmešajte. Procedite u čašu za viski. Ukrasite sa pumpkin pie začinom, zvezdastim anisom i štapićem cimeta koji ste prethodno malo upalili.

Pumpkin pie začin:

3 kašike mlevenog cimeta
2 kašičice mlevenog đumbira
2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
1,5 kašičica mlevenog pimenta
1,5 kašičica mlevenog karanfilića

Sve začine pomešajte i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu.

Koktel sa bundevom

Foto: Instagram: @itscocktailhour_

Početak