Brokoli čedar štapići su prilično lak način da napravite jelo od (ne svima) omiljenog brokolija. Rešenje uvek leži u ovom triku: kačkavalj. U šta god da ga dodate, ukus postaje bolji a neke namirnice se lakše podnose. Šalu na stranu, pored svima omiljenog ukusa, kačkavalj je dobar način da dodate još malo proteina u vaš obrok.
Recept koji delimo sa vama ne sadrži nikakve žitarice, ali ukoliko želite da skinete kulinarski pritisak sa sebe i svog tog ceđenja kuvanog brokolija, jedan od načina je da dodate malo brašna. Izmrvite ovsene pahuljice, dodajte bademovo brašno ili obično pšenično. Brašno pomaže da upije višak vode i da vaši brokoli čedar štapići budu hrskaviji.
Brokoli je namirnica koju ne treba da zaobilazite. Bogat je vitaminima C, K, i A, kao i vlaknima, što pomaže zdravlju srca i probave. Sadrži antioksidanse koji jačaju imunitet i štite od upala. Takođe podržava zdravlje mozga i kognitivne funkcije zahvaljujući visokom nivou vitamina K i folata. Zbog visokog sadržaja vlakana, pomaže u regulisanju šećera u krvi i održava zdravo crevno okruženje. Šta više da poželimo?
Kako da napravite brokoli čedar štapiće sa tzatziki umakom?
Sastojci:
- 340 g brokolija
- 120 g narendanog čedar sira
- 40 g narendanog parmezana
- 2 jaja
- 1/2 kašičice ljute paprike, aleve paprike, luka u prahu, belog luka u prahu, soli
Sastojci za brzi tzatziki:
- 250 ml grčkog jogurta
- Sok od 1 srednjeg limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 pune kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica suve nane (ne sveže)
- So po ukusu
- 2 kašike mleka (za razređivanje)
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 200℃. Obložite srednju tepsiju papirom za pečenje.
- Barite cvetove brokolija 5 minuta, poklopljene šerpe. Izvadite iz šerpe i sitno ih iseckajte. Dobro iscedite svu tečnost iz brokolija (možete rukama a i kroz gazu ili čistu krpu). U velikoj posudi dobro pomešajte sve sastojke. Oblikujte štapiće od brokolija i poređajte ih na tepsiju. Pecite 18-20 minuta ili dok ne postanu zlatni.
- Za to vreme umutite tzatziki. Pomešajte sve sastojke dok masa ne postane glatka. Probajte i po potrebi prilagodite začine. Ukoliko volite ljuto, sriracha odlično ide uz ove štapiće kao i ajvar. Bon appétit!
Napomena:
Ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Podgrejte u maloj rerni.