Sada čitate
3 jednostavna recepta sa avokadom

3 jednostavna recepta sa avokadom

Avokado

Avokado je postao neizostavni deo modernih kuhinja širom sveta, i to s dobrim razlogom. Bogat zdravim mastima, vlaknima, vitaminima E i C, kao i antioksidantima, avokado je prava nutritivna bomba koja doprinosi zdravlju srca, poboljšava varenje i održava kožu blistavom. Njegova kremasta tekstura i neutralan, blag ukus čine ga savršenim sastojkom u raznim jelima — od osvežavajućih salata i tostova, do kremastih sosova i slatkih poslastica. Bilo da ga dodate u doručak, ručak ili večeru, avokado lako podiže svako jelo na viši nivo, pružajući bogatstvo ukusa i hranljivih vrednosti.

Jednostavni avokado recepti koje volimo

Creamy Avocado Grilled Cheese

Sastojci:

4 kriške hleba (oko 200 g)
1 zreo avokado (oko 150 g)
100 g rendanog mocarela sira
100 g rendanog čedar sira
30 g omekšalog putera
15 g (1 kašika) majoneza
2,5 g (1/2 kašičice) belog luka u prahu
2,5 g (1/2 kašičice) luka u prahu
So i biber po ukusu
15 g (1/4 šolje) svežih listova bosiljka (po želji)

Priprema:

  1. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri.
  2. U manjoj činiji izgnječite avokado viljuškom dok ne postane glatka smesa. Začinite solju i biberom po ukusu.
  3. U drugoj činiji pomešajte rendani mocarela i čedar sir.
  4. Namažite puter na jednu stranu svake kriške hleba. Na drugu stranu dve kriške namažite tanak sloj majoneza. Stavite dve kriške hleba, stranom sa majonezom prema dole, u tiganj. Ravnomerno rasporedite izgnječeni avokado po hlebu u tiganju, a zatim pospite belim lukom u prahu i lukom u prahu. Dodajte sloj mešavine sira preko avokada i, po želji, sveže listove bosiljka. Stavite preostale dve kriške hleba na vrh, stranom sa puterom prema gore.
  5. Pecite sendviče dok hleb ne postane zlatno braon, a sir se ne otopi, otprilike 3-4 minuta sa svake strane.

Avocado tuna salad

Sastojci: (za 6 porcija kao prilog)

425,24 g tunjevine u ulju, oceđene (3 male konzerve)
1 engleski krastavac, isečen
2 velika ili 3 srednja avokada, oljuštena, bez koštica i isečena
1 mala/srednja crvena paprika, tanko isečena
4 g korijandera (1/2 male šake)
2 kašike soka od limuna, sveže ceđenog
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica morske soli, ili po ukusu
0,13 kašičice crnog bibera

Priprema:

  1. U velikoj salatnoj posudi pomešajte: isečen krastavac, isečen avokado, tanko isečenu crvenu papriku, oceđenu tunu i 1/4 šolje korijandera.
  2. Prelijte salatu sa 2 kašike soka od limuna, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičicom soli i 1/8 kašičice crnog bibera (ili začinite po ukusu). Sve dobro promešajte i poslužite.

Badass chocolate pudding

Sastojci:

1 mekan, zreo avokado (oko 200 g)
1 zrela banana (oko 120 g)
40 g kakaa (⅓ šolja, što kvalitetnije, to bolje)
80 g putera od kikirikija (⅓ šolja)
50 g zaslađivača (¼ šolja, po ukusu; ako je banana veoma zrela, stavite manje)
60 ml biljnog mleka (¼ šolja)
Prstohvat soli

Priprema:

  1. Stavite sve sastojke u blender.
  2. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
  3. Postepeno dodajte biljno mleko. Ako je smesa previše gusta, možete dodati još malo mleka.
  4. Prelijte smesu u posude za serviranje i stavite kratko u frižider da se ohladi.
  5. Uživajte u preukusnom čokoladnom pudingu! Može se čuvati u frižideru do dva dana (ako se ne pojede ranije!).
Početak