Social Club pronalazi za vas 3 potaža za tople dane kada nam se sve drugo radi – sem kuvanja. Možete ih jesti za ručak ili večeru, ostaviti u frižideru za sutradan, i dodati omiljene sastojke kao topping. Kako biste duže ostali siti, kombinujte potaž sa zdravim hlebom od heljde ili spelte, ili neke žitarice po izboru.
Ove čorbe su odličan izbor za letnji obrok iz više razloga. Laki su i osvežavajući, što ih čini savršenim za tople dane kada vam je manji apetit. Mogu biti pripremljeni unapred i servirani hladni, kao što je slučaj sa gazpaćom, što dodatno osvežava. Bogati su povrćem, pružajući hranljive materije i vitamine. Lako ih je personalizovati dodavanjem različitih začina, svežeg bilja ili dodataka poput krutona ili feta sira. Takođe, brzo se pripremaju, što je idealno za one koji žele lagan, zdrav i brz obrok.
3 letnja potaža
Potaž sa zapečenim feta sirom
Za zdrav obrok ne morate uvek da ulažete mnogo vremena i truda. Nekada, a pogotovo leti, uz samo par sastojaka i koraka, možete da jedete zdravo a da se ne osećate teško nakon jela. Feta sir je letnji klasik a idelan topping za bilo koju čorbu koju pripremate. Dodatno bogat proteinima i mlečnim mastima, pomoći će da se duže osećate sitim.
Sastojci:
- 2 pakovanja (oko 1 kg) čeri paradajza
- 2 ljutike
- 3 čena belog luka, zgnječena
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- So po ukusu
- Sveže mleveni crni biber po ukusu
- Prstohvat mlevenih ljutih papričica, po želji
- 1 blok (oko 170 g) feta sira
- 2 kriške belog hleba, uklonjene kore, isečene na kockice (krutone možete da kupite i gotove)
- 1 1/2 šolje bujona od piletine (1 ili 1,5 kašičica Vegete)
- Sveža mirođija za ukrašavanje
Uputstvo:
• Zagrejte rernu na 200°C. U vatrostalnoj posudi pomešajte paradajz, ljutiku, beli luk i oko 2 kašičice ulja. Posolite, pobiberite i dodajte mlevene ljute papričice, ako koristite, pa sve dobro promešajte.
• Stavite 2/3 fete u centar mešavine paradajza i prelijte malo ulja koje se nakupilo u vatrostalnoj posudi. Pecite 40 do 45 minuta, ili dok ljuska paradajza ne pukne i feta ne dobije zlatnu boju.
• U međuvremenu, na malom plehu ili u vatrostalnoj posudi, pomešajte kockice hleba, 1/4 kašičice soli i preostalo maslinovo ulje. Ostavite sa strane.
• Ako koristite standardni blender: Pažljivo prenesite mešavinu paradajza i fete, zajedno sa Vegetom, u blender, a zatim blendirajte dok ne postane potpuno glatka. Prelijte u srednju šerpu.
• Dovedite supu do laganog vrenja na srednje niskoj temperaturi i kuvajte 10 minuta. Dok se supa kuva, stavite hleb u rernu i pecite dok krutoni ne postanu zlatno braon, mešajući.
• Poslužite tako što ćete sipati supu u činije, ukrasiti krutonima, preostalom fetom, svežom mirođijom i preliti maslinovim uljem.
Potaž od spanaća
Jedan od 3 potaža u današnjem izboru je ovaj gastronomski klasik. Pored svih benefita koje vam spanać pruža, ovo je brz i jednostavan način da budete siti i okrepljeni dobrim, hranljivim namirnicama.
Sastojci:
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 crni luk, iseckan
- 1 veza mladog luka, iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 krompir, oguljen i iseckan na kockice
- 450 g spanaća
- 1 l bujona od piletine ili povrća (1, 1,5 kašičica Vegete)
- So po ukusu
- Sveže mleveni crni biber po ukusu
- 120 ml pavlake, plus više za ukrašavanje
Za krutone:
- 3 kašike putera
- 1 šolja hleba isečenog na kockice
- So po ukusu
Uputstvo:
- U velikom loncu ili tiganju na srednjoj vatri, zagrejte ulje.
- Dodajte crni luk i mladi luk, kuvajte dok ne počnu da omekšavaju, oko 5 minuta.
- Dodajte beli luk, a zatim krompir i spanać.
- Prelijte bujonom i dovedite do ključanja.
- Kuvajte, povremeno mešajući, dok spanać ne postane svetlo zelen i krompir ne omekša, oko 15 minuta.
- Začinite solju i biberom.
- Koristite štapni mikser da izblendate supu dok ne postane glatka.
- Dodajte pavlaku i mešajte.
- Ukrasite pavlakom i krutonima.
PRIPREMA KRUTONA
- U tiganju na srednjoj vatri, otopite puter.
- Dodajte kockice hleba i pržite, često mešajući, dok hleb ne postane zlatno smeđ, oko 3 minuta.
Gazpaćo
Popularna u Španiji, gazpaćo je ohlađena supa koja je napravljena da se konzumira u vrelim letnjim danima. Tradicionalno se pravi od paradajza, krastavaca i paprike, ali gazpaćo može varirati u zavisnosti od izabranog voća ili povrća. Danas smo odabrali klasični gazpaćo od paradajza i paprika.
Sastojci:
- 900 g paradajza, isečenog na četvrtine
- 2 krastavca, oguljena i iseckana, plus više iseckanog za serviranje
- 1/2 crvene paprike, iseckane
- 1 čen belog luka, grubo iseckan
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 120 ml vode
- 80 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- So po ukusu
- Sveže mleveni crni biber po ukusu
- 2 debele kriške belog hleba
- 6 čeri paradajza, prepolovljenih, za dekoraciju (opciono)
- 2 kašike tanko iseckanog bosiljka
Uputstvo:
- Kombinujte paradajz, krastavce, papriku, beli luk, sirće i vodu i stavite u blender. Blendajte dok smesa ne postane glatka, zatim dodajte ulje i nastavite blendanje dok se sve ne sjedini. Probajte i začinite solju, biberom i dodatnim sirćetom po potrebi. Pokrijte i stavite u frižider da se ohladi.
- U velikom tiganju na srednjoj vatri, dodajte dovoljno ulja da prekrije dno tiganja. Dodajte hleb i pržite dok ne postane zlatan i hrskav s donje strane, 1-2 minuta. Okrenite hleb na drugu stranu i pržite dok ne postane hrskav, još 1-2 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite da se ohladi.
- Za serviranje, podelite supu među činije i dodajte krastavac, paradajz (ako koristite), bosiljak i malo ulja kao dekoraciju.