Volim kafu. Ima različitih pristupa teoriji pijenja kafe. Od toga da ne treba preterivati sa njom do toga da neki izvori tvrde kako kafa pomaže u borbi protiv depresije. Caffeine crash je česta pojava ukoliko se desi da zaređate više šoljica za redom. Uobičajeni znaci pada energije zbog kofeina uključuju glavobolje, umor, poteškoće s koncentracijom i razdražljivost. Ovo može biti uzrokovano nedostatkom sna ili konzumiranjem previše kafe. Idealno je popiti 1-2 šoljice dnevno a 3 kafe već mogu da proizvedu nuspojave.
Ali uprkos svim nuspojavama a i benefitima, ne odustajemo od ovog napitka. Ona vas budi, čini jutra podnošljivim, a najbolje od svega je što je ukusna.
3 kafe obožavamo ovog leta:
Postoji mnogo recepata za kafu koje možete napraviti kod kuće, sa sastojcima koje već imate u frižideru.
Egg Coffee
Jug Vijetnama je poznat po kafi sa umućenim žumancetom. Dok konzumirate ovu kafu, imate utisak da pijete tečni tiramisu. Vijetnamska kafa sa jajima (cà phê trứng) se pravi tako što se žumance muti sa zaslađenim kondenzovanim mlekom oko 10 minuta dok ne postane vazdušasta, kremasta pena nalik šlagu. U pitanju je kafeinski dezert koji morate da probate ukoliko ste ljubitelj kafenih napitaka.
Sastojci:
- 2 velika žumanca
- 1/2 šolje zaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- šoljica espresa
- Kakao prah, po želji
Priprema:
- Pomešajte žumanca, kondenzovano mleko i vanilu u posudi miksera. Mutite žičanom mutilicom na visokoj brzini oko 10 minuta. Smesa treba da izgleda slično kao testo za kolače, ne previše penasto.
- Pripremite kafu na vama omiljeni način. Odvojite malo kafe sa strane.
- Pažljivo sipajte umućenu penu od jaja preko šoljice sa kafom.
- Sipajte malo rezervisane kafe kroz penu u svakoj šoljici. Pospite kakaom po želji. Poslužite odmah.
Kafa sa pastom od pistaća
Kremasta kafa sa pistaćima kombinuje ukuse kafe sa bogatim, orašastim ukusom pistaća. Ukus pistaća može varirati u intenzitetu, zavisno od količine paste pistaća koja se koristi. U ovom slučaju, the more the merrier! U Turskoj kafa sa pistaćima postoji dugo a Starbucks je napravio svoju verziju po ugledu na italijansku kuhinju gde se koristi pasta od pistaća pri pravljenju peciva i kolača.
Sastojci:
- 1 kašičica paste od pistaća (ili više, po ukusu)
- 1-2 šota espresa (opciono)
- 1/2 šolje mleka (kondenzovano mleko daje na gustini i slatkoći ovog napitka)
- Neslani pistaći (za dekoraciju)
Priprema:
- Stavite 1 kašičicu paste od pistaća u šolju.
- Sipajte pola šolje mleka preko paste i uzmite električnu mutilicu za kafu.
- Sipajte espreso u šolju.
- Sipajte penastu smešu preko espresa.
- Dodajte pistaće kao ukras na vrh napitka.
Hladna kafa sa tamnom čokoladom i kokosom
Sastojci:
- 1 šoljica kafe
- 30g tamne čokolade (iseckane na male komade)
- 1/3 šolje kokosovog mleka
- 3/4 šolje kockica leda
Priprema:
- Kada se kafa skuva, dodajte čokoladu u šoljicu sa kafom. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Ohladite kafu u frižideru dok ne postane hladna.
- Izvadite iz frižidera i prelijte preko leda.
- Dodajte kokosovo mleko u čašu i odmah poslužite.